ADEVĂRUL SCHIMBĂ VIEȚI

De: Căpeț Alexandra- clasa a IX-a A

Nicola Yoon este o autoare cunoscută datorită romanului “Absolut tot”, New York Times best seller. În 2016, a publicat “Și soarele este o stea”, ambele romane stând la baza unor filme de succes. Cartea se bazeaza pe evenimente din viata scriitoarei și anume nașterea fiicei sale. Cele 336 de pagini pot fi citite datorită editurii “Young Art”.

Cartea se adresează în special tinerilor. Cunoaștem o tânără de 18 ani, Madeline Whittier ce suferă de o afecțiune numită SCID. Boala ei, o împiedică să aibă o viață normală deoarece nu poate părăsi casa și nu poate interacționa cu obiecte ce nu sunt perfect igienizate.

Narațiunea este relativ simplă, nu încarcă artificial niciun moment drama cumplită a tinerei Madeline. Lumea acesteia se limiteaza la mama sa, doctorul care a diagnosticat-o, asistenta sa, Carla, câteodată fiica ei și mai ales magicul tărâm al lecturii. Nimic nu perturbează liniștea in globul de cristal al lui Maddy până când peste drum apar vecini noi. Maddy îl remarcă pe tânărul Olly, aceștia devenind prieteni online. Pretenia dintre cei doi evoluează, Olly este strecurat  casă până când mama lui Madeline află. Din cauza interdicției mamei, cei doi îndrăgostiți decid sa fugă in Hawaii, Maddy mințindu-și iubitul în legătură cu un medicament ce îi permite să iasă din casă. Aceștia fug, se redescoperă pe ei înșiși, dar și peisaje si momente memorabile. Cei doi revin brusc la realitatr atunci când Maddy este dusă de urgență la spital din cauza bolii acesteia. Astfel, se vor întoarce acasă pentru ca Madeline să fie ținută sub observație de mama ei. În urma unor analize efectuate în Hawaii, eroina află ca de fapt nu suferă de SCID, ci doar de lipsă de rezistență imunitară. Își confruntă mama pentru a-și confirma descoperirea, iar adevărul trist al menținerii ei într-un glob de sticla cu prețul unei înșelătorii de o viață, iese hidos la iveală. Finalul înfățișează întorsătura pe care o ia viața lui Maddy după aflarea adevărului.

Un punct tare este constituit de evoluția frumoasă a lui Madeline, inițial o tânără ce se cufunda în cărți pentru a se ascunde de crunta realitate, pentru a ajunge o tânără încrezătoare ce nu s-a lăsat doborâtă nici după ce a aflat ca a petrecut aproape 18 ani captivă in minciunile mamei sale.

Romanul se citește repede, fiind unul de consum, dar m-a ajutat să apreciez lucrurile pe care noi le considerăm mărunte, precum ieșitul din casa, care pentru alții reprezintă niște vise. Firul narativ este puțin clișeic: doi îndrăgostiți ce nu pot fi impreună, minciuna existențială, “învelișul”, adică povestea oferind romanului ceva aparte.

Nu este o carte care abordează subiecte filozofice sau adevăruri existențiale, este o carte care te impresionează prin sacrificiile și compromisurile pe care un om le poate face din dorința de a-i proteja pe cei dragi. Recomand cartea cu mare drag deoarece poate fi citită lejer in cateva ore (are multe imagini, desene), perspectiva narativă este subiectivă, practic citim însemnările protagonistei.                                                                               

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *