Cat de importante sunt munca si talentul intr-o carieră de scriitor?

În opinia mea, atunci când ai talent practici cu mult mai multă plăcere munca pe care o ai și iubești ceea ce faci. Munca vine de la sine, nu există un raport exact, totul e să îți placă și să așterni ideile pe hârtie.

În primul rând, între artist și opera sa se leagă o relație specifică, întrucât există anumite situații, care odată trăite, pot genera dorința de a fi împărtășite cititorului, prin intermediul operelor sale. Astfel, prin muncă, scriitorul își arată talentul de a pune pe foaie o parte din viața sa sau din sentimentele sale. Așadar, citind creația unui scriitor, poți observa perfect modul în care gândea autorul respectiv, aspectele pe care el le considera esențiale, prioritățile minții sale. De exemplu, în romanul Maitreyi, Mircea Eliade, trâind o experiență similară, consemnată în jurnalul său, a conceput ulterior creația. Deci totul constituie  un avantaj pentru cititorul  care ajunge să privească realitatea prezentată, cu mobilitatea și profunzimea gandirii sale, căutând să asocieze ceea ce prezintă în roman autorul, cu ceea ce , de fapt, el a trăit în realitate.

În al doilea rând, Mihai Eminescu spune în versurile: “E ușor a scrie versuri/Când nimic nu ai a spune,/Înșirând cuvinte goale/Ce din coadă au să sune.” că oricine poate să scrie, dar nu oricine poate să creeze. Oricine poate face rime, dar nu oricine le poate face să îți atingă sufletul. Oricine poate să scrie o poveste, dar nu oricine  poate să creeze o lume întreagă în câteva pagini. Nu oricine poate face toate aceste lucruri, deoarece chiar dacă muncești din greu sa creezi o operă, trebuie să ai și un gram de talent pentru a ieși ceva fabulos. Spre exemplu, așa cum spunea și Titu Maiorescu, nu e de ajuns să ai formă, dacă nu ai și fond. Aceste cuvinte sunt valabile, întrucât mulți oameni au încercat să scrie, mai ales în perioada pașoptistă, însă nu le-a ieșit foarte bine, inspirându-se mult din operele străine. Cel mai trist e că acea perioadă reprezintă începutul literaturii noastre și nu am început tocmai bine, deoarece oamenilor le lipsea acel gram de talent. Însă cu timpul, am reușit să evoluăm și să ne mândrim cu scriitori legendari, care nu numai ca aveau talent, dar îl și valorificau prin munca depusă, și anume: Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, I.L. Caragiale și mulți alții.

În concluzie, pentru a deveni un adevărat scriitor, munca și talentul trebuie să se contopească, iar dacă unul dintre aceste elemente nu există, acelei persoane îi este aproape imposibil să exceleze în această carieră de scriitor.

Stoicănoiu Claudia, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *