Compromisul, o alegere bună sau nu?

     În opinia mea, compromisul reprezintă “o punte” pe care trebuie să o traversăm în orice situație atâta timp cât această negociere nu este menită să dărâme sistemul nostru de valori sau să ne creeze anumite frustrări care vor duce gradual la stricarea relațiilor sociale.

     În primul rând, orice compromis trebuie să aibă o strategie bine stabilită,iar cel care inițiază această negociere trebuie să dispună de o sensibilitate crescută și reflexe ferme pentru a putea trece Rubiconul, astfel înact compromisul să nu afecteze nicio parte implicată și să nu destrame sistemul de valori al fiecăruia dintre noi. Compromisul presupune păstrarea unui echilibru perfect între cele două părți pentru ca niciuna să nu resimtă presiune sau disconfort ori orice alt sentiment negativ care să provoace neplăceri sau chiar răcirea relației sociale.Spre exemplu, am putea să ne imaginăm compromisul că pe o balanță, iar pe cele două talere imaginare am putea să așezăm cele două părți implicate. Dacă balanță înclină într-o parte însemna că decizia este  avantajasă pentru o singură persona, iar dacă rămâne în echilibru înseamnă că decizia luată este una înțeleaptă și favorabilă pentru toată lumea.

      În al doilea rând,compromisurile repetate acumulează în multe cazuri frustrări și pierdera încrederii în persoană de lângă noi ce vor avea drept rezultat stricarea relației cu lumea, dar și cu sinele.Nu de fiecare dată, un compromis este alegerea potrivită. Este important să știm, să conștientizăm că putem face compromisuri sănătoase fără a neglija valorile și nevoile de baza proprii.Spre exemplu, o relație sănătoasă ar trebui să ofere o baza solidă pentru a explora lumea și a face cât mai puține compromisuri,fiincă la un moment dat, cu cât compromisurile sunt mai mari și mai multe ,cu atât acumularea frustrărilor va fi mai mare. Un compromis “prost” ne schimbă obiceiurile în așa fel încât ne îndepărtăm de noi înșine.

       În concluzie, viața unui om nu se poate derula fără compromisuri, acesta fiind nevoit în multe situații să le accepte în urmă unor analize profunde, menite să protejeze sistemul de valori al fiecăruia.

Buncilă Mihaela-Iuliana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *