Contrastul dintre aparență și esență în viața cotidiană

Încă din cele mai vechi timpuri , omul a încercat să se distanțeze de adevărata sa identitate , să pară ceva mai mult decât este cu adevărat , astfel apărând discrepanța dintre ceea ce dezvăluie si ceea ce este cu adevărat.

Consider că în viața cotidiană, omul este supus situațiilor noi de viață în care trebuie sa joace anumite roluri , pentru a se putea adapta , așadar exteriorizându-se diferit in funcție de necesitățile sale și de condițiile exterioare.

În primul rând, problema contrastului dintre aparență și esență nu este una modernă, nouă, aceasta a apărut încă din cele mai vechi timpuri, s-a povestit despre înfățișarea lui Dumnezeu printre oamenii Gomorei și Sodomei pentru a putea observa cine era cu adevărat cine era într-adevăr un om bun , pentru că doar oamenii virtuoși ajută pe aproapele lor fără a cere ceva în schimb.

În al doilea rând, se poate spune că până și în operele literaturii noastre există astfel de situații  reprezentative pentru aceasta tema, un exemplu relevant constituindu-l chiar Povestea lui Harap-Alb. Naivitatea personajului principal in a distinge aparenta de realitate, prin faptul ca batrana in ochii lui arata doar ca un om necajit, dar in realitatea era personajul de care insusi el avea nevoie pentru a indeplini anumite sarcini.

În concluzie, se poate spune că această diferență este la fel de veche precum timpul și va dăinui asemeni lui.

Predescu Andrei, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *