CU SÂNGE RECE

De: Vlad Croitoru, clasa a IX-a A

Romanul “Cu sânge rece” al lui Truman Capote la o primă lectură ar putea părea o simplă investigație polițistă, focalizând pe cercetările asasinării unei familii. Dar, privite în detaliu – atât opera, cât și repercusiunile tramei asupra autorului însuși, este lesne de sesizat de ce romanul a marcat un punct de cotitură în literatură.

            Ceea ce atrage la acest roman este stilul realist-cinematografic, fapt ce ne ridică, printre altele, întrebarea dacă nu cumva această operă e doar o pagină bine ticluită de consemnări diaristice, echivalentul unui roman concentrat în suspans și emoții.

            Truman Capote a aflat din ziar de tragicul incident din Kansas care stă la baza cărții. S-a dovedit atât de fascinat de substratul poveștii, încât s-a implicat în investigație, iar după ce au fost descoperiți criminalii, a petrecut timp îndelungat cu aceștia, încercând să le definească tipologiile prin prisma reacțiilor sesizate.

            Dick Hickock și Perry Smith, criminalii care au ucis membrii familiei Clutter (cu excepția a două fiice), au devenit atât de apropiați de Capote în investigațiile lui, încât au trezit suspiciuni, Capote fiind acuzat de relații intime cu unul dintre criminali. Până și sănătatea autorului, se spune, a fost afectată de supra-implicarea lui în proces.

            Pe lângă tema criminalității, autorul atinge, chiar și indirect, chestiunea tot mai sensibilă a visului american (în acest caz) ratat: idila lui Herb Clutter, în care el își dorește o viață liniștită pentru familia lui, este spulberată de acei doi criminali, care au sperat că averea lui Herb va ajunge în mâinile lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *