Cultură și civilizație

Se poate spune că o dată cu dezvoltarea materială și spirituală a societății din zilele noastre, cultura tinde să ocupe un loc secundar? În opinia mea, civilizația și cultura par a se desprinde încet, încet una de cealaltă deoarece cei mai mulți oameni tind să respecte și să se ingrijească de mediul exterior, de aparențe și de asemenea, nivelul de incultură crește o dată cu apariția de modele necizelate de un ochi critic, de cultură.

În primul rând, din ce în ce  mai mulți oameni par a se îngriji de mediul exterior, de aparențe, de ceea ce înseamnă în alți termeni civilizație, în timp ce instanța interioară, cultura, este cu desăvârșire neglijată. Ba mai mult, în societateaa de ieri, de azi, un loc important în ierarhie va apărea ca un scop în sine în lista de dorințe a fiecărei persoane, modul în care va ajunge acolo nefiind important. Spre exemplu poate fi luat drumul lui Julien Sorel, personajul cu trăsături realiste a lui Stendhal, care dorește să parvină, să fie admis în rândurile clasei dominante prin orice mijloace. Societatea pariziană îl condamnă pentru originile sale umile, acest tablou fiind reprezentativ și creionând superficialitatea oamenilor din toate timpurile.

În al doilea rând, apariția unor modele care nu au nimic de oferit a devenit una dintre problemele contemporane. De asemenea, nivelul de incultură pare a se adânci odată cu fiecare nou canal care promovează nulități sau care nu are alt scop decât acela al câștigurilor bazate pe nevoia unei pături sociale de a se distra pe seama celorlalți. Ba mai mult, o dată cu apariția TV, a fost creată si o scală de măsurare a nivelului de incultură a unui popor, a unei țări. Un bun exemplu îl reprezintă ascensiunea clară în audiovizual, ascensiune avută de diferite programe sau posturi de televiziune care sunt dovezi clare de incultură cum ar fi: “Acces direct”, “Taraf TV”.

Concluzionând, civilizația și cultura ar trebui să  se dezvolte concomitent, deoarece una îi este indispensabilă celeilalte, însă din păcate, în realitate se întâmplă așa cum afirmă Vasile Bâncilă: “Azi, civilizația și cultura sunt ca două trenuri ce merg pe linii paralele, dar în direcții opuse: pe măsură ce civilizația crește, cultura scade.”

Trușcă Maria, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *