DEZBATERE: „Selecția genetică a embrionilor este justificată”

MOTIVAȚIA CAZULUI:

Moțiunea pe care am avut-o spre dezbatere, după cum sugerează și titlul, este: „Selecția genetică a embrionilor este justificată”. Spre înțelegerea pe deplin a temei în jurul căreia ne-am orientat, vom defini termenii de mai sus.

Genetica este știința care studiază structura moleculară și funcțională a genelor, comportamentul genelor în contextul unei celule sau organism, mai precis modul de transmitere a caracterelor de la părinți la urmași.

Embrionul este fiinţa umană ce se dezvoltă  în timpul primelor 8 săptămâni în mediul intern al uterului matern.

Selecția embrionilor reprezintă modalitatea prin care embrionii sunt selectați în urma unor criterii, bineînțeles, prin intermediul unor tehnici medicale specifice.

ARGUMENTE PRO:

STATUS QUO: Imbătrinirea  populației este una dintre cele mai mari provocări sociale si economice cu care se confruntă societatea in secolul al XXI-lea. Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea vârste peste 65 de ani. In acest sens, consecințele negative vor fi diminuate  prin intermediul reproducerii umane asistate medical, care poate influenta pozitiv rata fertilității, proporția populației active. Mai mult decât atât, s-a dovedit că aceasta procedura este folositoare in vederea diminuării numărului de cazuri de persoane diagnosticate cu diferite sindroame, cât si posibilitatea părinților de a-si crea propriul copil după criteriile proprii.

Filozofia de caz:Ne-am propus ca prin argumentele noastre cu privire la moțiunea aleasă, să prezentăm de ce aceasta tehnică revoluționară de combatere a infertilității aduce beneficii în rândul oamenilor, în special pentru cei care se confruntă cu aceasta problemă sau prezintă anumite boli genetice ce nu le permit a avea un copil. Considerăm ca selecția genetică a embrionilor va duce fericire in viețile oamenilor ce sunt tulburați din aceasta cauză, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de calitatea de părinți.

PRIMUL ARGUMENT PRO:

Selecţia genetică a embrionilor este justificată, deoarece ea poate preveni naşterea unor copii cu maladii genetice. Astfel, persoanele care sunt purtători ai anumitor boli genetice (hemofilia, daltonismul, sindromulDown, sindromul Edwards, sindromulPatau etc.) pot să aducă pe lume copii despre a căror stare de sănătate nu sunt siguri până în momentul naşterii. Prin tehnici medicale moderne (de exemplu, diagnosticul genetic preimplantare – PGD), maladiile genetice pot fi depistate încă din faza embrionară şi, drept urmare, pot fi aleşi pentru dezvoltare doar acei embrioni care nu au prezentat anomalii în timpul testelor.Mai precis, PGD ajută la determinarea genotipului embrionilor (totalitatea factorilor ereditari existenţi într-un organism), înainte de obţinerea unei sarcini prin fertilizarea in vitro, asigurând astfel nașterea de copii sănătoși. De selecţia genetica embrionilor pot beneficia persoanele care sunt purtători ai anumitor boli genetice, dar şi cuplurile fertile, cu femei aflate la vârsta fertilă înaintată (peste 35 de ani). De exemplu, înanul 2005 s-a născut  primul copil din lume fără o boală cronică moștenită ereditar care, în paralel cu transplantul de celule stem, a salvat şi viaţa fratelui său. De asemenea, într-o familie purtătoare de sindrom LEBER (boală geneticăce duce la pierderea vederii), deşi existau deja doi copii orbi, s-a născut un copil sănătos (fapt care a constituit subiectul unui report transmis de CNN). Selecţia genetic a embrionilor este realizată în clinici specializate, iar medicul are datoria de a prezenta correct avantajele şi limitele a acestei tehnologii, pentru a da posibilitatea fiecărui cuplu să aleagă opţiunea care i se potriveşte. Astfel, selecţia genetic a embrionilor conduce la scăderea procentului persoanelor cu maladii genetice din societate, eliminarea costurilor aferente tratării şi îngrijirii celor afectaţi şi creşterea economică a societăţii, datorate unei populaţii active mai numeroase, apte de muncă.

Bibliografie:  www.fertilia.ro

www.vythoulkas.ro                                 

  Argument creat de: Teodor Luculescu  – clasa a X-a A –

AL DOILEA ARGUMENT PRO:

În opinia mea, embrionii ar trebui sa fie selectați din punct vedere genetic la naștere atât moral,  cât și economic.

Eu consider că acest lucru este benefic, deoarece multe dintre aceste boli genetice pot cauza moartea copilului la naștere. În cel mai bun caz copilul va trăi zece ani plini de chinuri până când boilile de care suferea o sa îl răpună. Acest fapt nu e traumatizant numai pentru cel bolnav, dar si pentru familia și apropiații acestuia care deși nu vor muri din cauza boli tot o sa aibă sentimentul de neputință în inimile lor pentru restul vieții.Un exemplu de boala care ar putea crea un asemenea scenariu este sindromulWolf-Hirschhorn. Pacienții cu sindrom Wolf-Hirschhorn au în general o statură mică, retard mintal, probleme cu rinichii și chiar lipsa unuia dintre ei, frunte înaltă, ochi mari si depărtați, probleme cardiace, malformații pulmonare și probleme gastro-intestinale. Din cauza problemelor grave, mulți dintre copii mor înainte de a se naște.Un alt exemplu important de boală genetică ce ar trebui sa fie urmarită este sindromul Edwards. Sindromul Edwards (Trisomie 18) este cauzat tot de o multiplicare a unui cromozom, de această dată cu numărul 18. Este întâlnit mai rar, la aproximativ 1 din 6000 de nașteri, însa este mult mai grav si aproape 90% dintre copii mor pana la vârsta de 6 luni. Simptomele sunt observate atât din timpul sarcinii, cat și la naștere. Modificările craniene, cu fruntea foarte pronunțată și defecte ale gurii și nasului, modificări ale mâinilor și picioarelor și problemele cardiace sunt doar câteva dintre acestea.

            Așadar, luând în considerare cele menționate anterior susțin ca toți embrionii ar trebui sa fie cercetați de boli genetice.

Surse: https://doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/10-boli-genetice-despre-care-ar-trebui-sa-stii-inainte-sa-faci-un-copil.

Argument realizat de: Rareș Vlad – clasa a X-a A –

ARGUMENTE CONTRA:

STATUS QUO: Pe lângă avantajele pe care le prezintă acesta procedură cum ar fi: diminuarea numărului de persoane ce prezintă anumite sindroame, posibilitatea oferirii nașterii unui copil cuplurilor ce prezintă anumite boli genetice, creșterea numărului populației etc. aceasta prezintă și dezavantaje cum ar fi: costurile ridicate, daunele pe care le pot cauza embrionilor precum și problemele de etică și morală potrivit religiilor. Astfel, la momentul actual, recurgerea la o astfel de tehnică, poate ajunge la o suma de 5000-8000 de euro și o poate depăși în funcție de gravitatea complicaților care apar. Majoritatea embrionilor care rămân în urma acestei proceduri sunt congelați în numeroase clinici din întreaga lume (peste o suta de mii) ori aceștia sunt distruși sau supuși testelor în laboratoarele genetice. Selecția genetică stârnește controvese în rândul dezbaterilor, mai ales în ceea ce privește religiile, acestea considerând că nu aparțin eticii si moralității.

Filozofia de caz: Am dori sa prezentăm pe lângă  partea frumoasa a lucrurilor pe care le reflectă selecția genetică a embrionilor și problemele ce stau ascunse în spatele acestor tehnici. Costurile, incertitudinea cu privire la rezultatele acestei metode, principiile morale și etice ale religiilor sunt doar câteva dintre acestea ce pot influența deciziile oamenilor si opiniile lor cu privire la selecția genetică. Dar oare se merită atâta răbdare și efort pentru a beneficia de acestă procedură? Totul rămâne la latitudinea ființei umane.

PRIMUL ARGUMENT CONTRA: argumentul religios

Unul dintre argumentele cu privire la selecția genetică a embrionilor constă în principiile eticii si ale credinței ce se opun acestei modalități de combatere a infertilității, o problemă majoră întâlnită în zilele noastre. Potrivit religiilor, distrugerea embrionilor, inseminarea artificială cu celule sexuale donate şi maternitatea-surogat* sunt greşite din punct de vedere moral.

 Adevărata problemă se orientează în jurul răspunsului la întrebarea: „Când începe viaţa: la concepţie (fecundare) sau, mai târziu, pe parcursul sarcinii?”, răspunsul influențând decizia cuplurilor în funcție de ceea ce consideră și la ce fel de tratamente recurg. Unele dintre tehnici necesită ca în procesul de reproducere să fie inclusă şi o a treia persoană (donatorul), chiar şi o a patra (doi donatori) sau o a cincea (doi donatori şi o mamă-surogat). Astfel, un exemplu în acest sens, este Biblia ce precizează că viaţa începe la concepţie (fecundare).

Punctul de vedere al lui Dumnezeu este expus în Leviticul 18:20, unde se spune: „Să nu-i dai emisia ta seminală soţiei semenului tău, devenind necurat prin ea“. Principiul care stă la baza acestei porunci biblice este următorul: Lichidul seminal al unui bărbat nu trebuie folosit pentru inseminarea altei femei în afară de soţia lui, iar o femeie nu trebuie să poarte în pântece decât copilul soţului ei. Cu alte cuvinte, facultăţile de reproducere nu trebuie folosite pentru altcineva decât pentru partenerul de căsătorie. Adevăraţii creştini nu apelează la maternitatea-surogat (maternitatea-substitut) sau la tehnici care constau în folosirea de spermatozoizi, ovule sau embrioni donaţi.

Pe lângă acestea, Biserica Catolică a emis un document despre moralitatea metodelor de tratare a infertilităţii, acesta fiind declaraţia, cunoscută sub numele de „Donum Vitae ” (Darul vieţii).  Documentul preciza că, dacă procedura medicală înlocuieşte actul procreativ conjugal, atunci un astfel de tratament este greşit din punct de vedere moral. Potrivit acestei opinii, intervenţia chirurgicală menită să corecteze obstrucţia trompelor uterine şi folosirea medicamentelor care sporesc fertilitatea sunt morale, pe când fertilizarea in vitro, nu. Părerile bisericilor partenere în EECCS ( Comisia Ecumenică Europeană pentru Biserică şi Societate ) sunt împărțite, menționându-se mai mult conștiința individuală și responsabilitatea celor implicați, astfel, ONU (Organizația Mondiala a sănătății) recunoaşte că acest domeniu „pune în permanenţă probleme normelor sociale, morale şi etice, precum şi sistemelor juridice“. Așadar, cu siguranță se vor înregistra progese în ceea ce privește domeniul medical si tehnicile de reproducere, iar problemele de etică si morală pe care le ridică acestea vor fi mereu în centrul dezbaterilor.  

Biblia nu abordează direct chestiunea tehnicilor moderne de reproducere asistată, deoarece  la vremea redactării ei acestea nu existau și tot așa și religiile nu influențează direct persoanele ce vor sau sunt supuse unor astfel de tratamente, ci le oferă principii clare care îi ajută să înţeleagă cum gândeşte Dumnezeu şi să afle punctul Lui de vedere, acestea ajutându-i să-și păstreze conștiința curată și să ia decizii de natură etică sau morală. Selecția genetică a embrionilor trage după sine și probleme morale precum: reacțiile copiilor  în momentul în care vor afla cum au fost produși, relația conjugala dintre soți ce se poate destrăma și multe altele.   

Așadar, adevăraţii creştini ţin cont de cel mai important lucru: punctul de vedere al Creatorului nostru, care ne-a proiectat cu capacitatea de a procrea.

Surse:

Argument realizat de: Stuparu Danusia – clasa a X-a A –

AL DOILEA ARGUMENT CONTRA: Acest proces are o rată de succes mică, în principiu este de 43%, dar poate scădea din cauza unor factori multipli

Selecția embrionilor a iscat, încă din momentul apariției, discuții care au atins atât sfera medicala, cât și pe cea economică sau juridică. După cum este deja bine cunoscut,testarea embrionilor presupune o manevră invazivă de extragere a unor celule. Totuși, testarea unei singure celule nu este întotdeauna reprezentativă pentru întregul embrion şi în acest fel pot apărea rezultate fals pozitive, fals negative sau chiar neconcludente. Din cele aproximativ 5-6 celule testate, unele pot fi declarate genetic normale şi altele anormale, fără a putea determina proporţia acestora în tot embrionul. De exemplu, doamna dr. Denisa Protopopescu, medic primar în obstetrică și ginecologie la Centrul Medical Internațional București, crede că șansele de reușită țin în mod special de vârstă. Mai mult de atât, aceasta susține faptul că ar trebui stabilită o limită, prin lege: maxim 50 de ani, în cazul în care femeia este declarată sănătoasă, întrucât pot apărea anumite patologii: hipertensiune care să afecteze sarcina sau probleme de coagulare. Este cu atât mai rău în cazul în care mama suferă deja de unele afecțiuni, de exemplu boli endocrine, afecțiuni ale aparatului reproducător sau obezitate, unde fertilizarea și diviziunea vor eșua cu siguranță.

 Totodată, nu sunt multe femei care apelează la această tehnică, deoarece sunt conștiente că pot dezvolta unele simptome neplăcute, care reprezintă efecte secundare ale tratamentului de stimulare ovariană. Aceste simptome sunt destul de frecvente, dar nu durează mult şi nu reprezintă totuși un motiv de îngrijorare. Sunt reprezentate de bufeuri, depresie, dureri de cap şi insomnii sau sângerări vaginale temporare. Procedeul implică numeroase investigații, cum ar fi examenul hormonal, ecograf sau o endoscopie uterină sau abdominală, însă chiar și așa, în primele zile, malformațiile cromozomiale tot nu pot fi observate cu ochiul liber iar naşterea unor copii sănătoşi a stârnit numeroase discuţii în mediile ştiinţifice internaţionale. Potrivit șefului Centrului de Medicină a Reproducerii, Sjoerd Repping, 100.000 de embrioni, pe an, în Olanda, provin din tehnici de reproducere asistată. Dintre aceștia, 5.000 de embrioni se dezvoltă și duc la o sarcină, iar la restul de 95.000, ceva nu funcționează, și încă nu se cunoaște care este motivul.

Selecția embrionilor este ,totodată, destul de costisitoare. De exemplu, un cuplu ce dorește să apeleze la aceasta tehnica de concepere a unui copil trebuie să suporte costuri între 2000-3000 euro. O variant mult mai accesibilă din punct de vedere medical a fost realizată de specialiştii de la Genk Institute for Fertility Technology, înlocuind aparatura medicală şi substanţele folosite în mod tradiţional în această procedură cu ustensile mult mai ieftine. Totuși, rata de succes a acestei variante a fertilizării in vitro este mult mai mică decât cea folosită în mod obișnuit, fiind de aproximativ 30%.

Surse:

  1. https://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/screeningul-genetic-al-embrionilor-controverse-intr-una-dintre-cele-mai-inovatoare-tehnici-reproductive-17071496
  2. https://provita.ro/2018/06/08/din-100-000-de-embrioni-umani-conceputi-in-vitro-anual-in-olanda-doar-5-000-se-dezvolta-intr-o-sarcina/
  3. https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/fertilizare-in-vitro-low-cost-cercetatori-belgieni-sustin-ca-ar-putea-reduce-costul-fiv-la-200-de-euro-90230
  4. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-se-poate-intampla-intr-un-ciclu-fiv

Argument realizat de: Popa Anca –clasa a X-a A –

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *