Egalitatea dintre un autor și o autoare

După părerea mea, indiferent de valoarea unui scriitor, șansele unei scriitoare să aibă succes sunt egale. Astăzi cărțile evidențiază femeile mult mai realiste, ridicându-se la statutul unui autor de cultură al secolelor trecute.

În primul rând,  schimbarea în bine a generațiilor au realizat-o femeile din literatură.În istoria unor regiuni din România, femeia a fost văzută ca un potențial pericol, pentru autorii vremii, deoarece acestea citeau, scriau și transmiteau sentimente mult mai profunde care sensibilizau cititorii.Chiar dacă societatea scriitorilor a apărut prima, în 1908 scriitoarele au început să se afirme, punând în pericol creația bărbaților. Un bun exemplu este Ioana Revnic, doctor în filologie care a scris intre anii 1965-1989, creionând o perspectivă a lumii tradiționale arătând atât bărbatul, cât și femeia eroină. În comparație cu operele scrise de bărbați în care apare femeia care se complace într-o căsnicie sortită eșecului, scriitoarele de azi au înventat femei inteligente, libere, de felurite vârste, captivând cititorii. Aceste cărți se transformă într-un titlu de glorie pentru scriitoare, ceea ce fac ca diferența între sexe să fie egală.

În al doilea rând, în literatura română avem atât scriitoare cât și scriitori cu șanse egale. Fetele cresc cu impresia că sunt speciale, fără a ști clar de ce. Actul scrierii e motivat de exterior și se îndreaptă către interior, vindecând dureri mocirloase. În prezent multe scriitoare au publicat cărți cu întâmplări reale, nu ficțiunea sau mituri, precum autorii din secolul trecut, care-l venerau pe Făt-Frumos. Un exemplu de carte este cea scrisă de Irina Binder, numită ,,Fluturi”. Această carte este chiar povestea ei de viață, în care ne vorbește atât de iubire cât și de prietenie. Astfel de cărți au câștigat atenția tinerilor din present, făcând egală șansa dintre scriitoare și scriitori.

Prin urmare, o carte bună, e o carte bună indiferent de cine e scrisă. Deci, o scriitoare are aceleași șanse de afirmare cu ale unui scriitor.

Vasile Florentina-Ariana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *