Este fotografia o artă?

 Arta a fost văzută de-a lungul timpului sub multiple forme precum muzică, poezie, dar mai ales prin desen și pictură, iar în ultima perioada fotografia a început să prindă amploare în domeniul artistic. Există opinii care atestă că fotografia este doar o copie a realităţii, însă aceea imagine este viziunea artistului asuprea naturii si vieţii, asemeni unei picturi realizată de un pictor celebru.

            Sunt de părere că fotografia este o altă formă prin care fiinţa umană îşi poate manifesta partea artistică şi îşi poate exprima stările sufleteşti într-un mod cu totul inedit,dar şi prin faptul că, în perioada cotidiană, realizarea unei simple imagini este disponibilă unui număr uriaş de persoane datorită telefoanelor inteligente care pot fi văzute ca mici aparate de fotografiat in buzunarul oricui, aşadar, fotografia este cu adevărat o formă din multiplele feţe ale artei.

            În primul rând, fotografia este o artă în adevăratul sens al cuvântului deoarece, ca orice altă formă de manifestare artistică, ea permite artistului să îşi exprime emoţiile, trăirile, sentimentele şi viziunea asupra vieţii, unui sentiment sau unui anumit obiect. Asemănător unui pictor, care, uneori, de la o vârstă fragedă, descoperă pasiunea de a folosi pensula ca un mijloc de exprimare a creativităţii sale, fotograful foloseşte aparatul specific pentru a surprinde o imagine a realităţii şi o prezintă ca pe un obiect artistic plăcut ochiului, ataşându-i o notă de originalitate şi de personalitate proprie, ceea ce transformă o banala poză într-o operă de artă. Un exemplu care dovedeşte că fotografia reprezintă o formă de exprimare a talentului artistic este prezentat de fotografa Dana Oprişan, care într-un interviu, atestă că: “Fotografia este o artă, iar pentru mine reprezintă o parte din viaţă”. Dana Oprişan răspunde la întrebări cu sinceritate şi autenticitate, răspunsuri din care reies caracteristici ale unui adevărat artist. Precum Mihai Eminescu, ea se inspiră din lumea înconjurătoare, ” Îmi place să ies pe străzi la vânătoare de imagini, să filtrez haosul aparent din jurul meu și să concentrez totul într-un moment.”, şi realizează un număr mare de variante ale fotografiei şi la final alege varianta cea mai bună, iar asemănător afirmaţiilor lui Nichita Stănescu în opere ca “Lecţia despre cub”, o operă de artă nu este una adevărată fără a îi da personalitate, fapt ilustrat în răspunsul Danei Oprişan: ” În primul rând, adopt un stil personal în fotografie,  după care aleg fotografii care merită păstrate. Iar dacă mie îmi place ce a ieșit, cu siguranță le va plăcea și celor care o privesc.” Mai mult de atât, o fotografie poate ascunde un mesaj ambiguu asupra lumii, sentimentele sau obiectelor, sau de a-i oferi unei persoane un anumit sentiment: “Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emoțiile stârnite de un subiect, iar dacă mie îmi place ceva, vreau să arat și altor persoane acest lucru prin fotografie.”

              În al doilea rând, datorită evoluţiei tehnologiei în ultimii ani, modalităţile de a crea sunt fără număr şi extrem de accesibile. Pentru a scrie o poezie este nevoie de un obiect de scris şi hârtie, însă în vremurile tehnologiei avansate, îţi este nevoie doar de un program de scris în care poţi să realizezi un întreg roman doar cu ajutorul telefonului mobil din buzunar. Fotografia, deci, este disponibilă fiecărui om care are în posesia sa un telefon performant, iar pentru a oferi o calitate mai bună a operei de artă, tehnologia a intervenit prin multiplele aplicaţii şi programe de a edita fotografia şi de a satisface ochiul privitorului. Fotografia nu a fost întotdeauna vizualizată ca a fi artă, apărând discuţii referitoare la statutul fotografiei ca artă din anii 1862, însă, în zilele de astăzi, fotografia este mai mult ca sigur o artă, o pasiune, o ştiinţă şi o meserie datorită faptului că accentul este pus pe creativitatea personală. Un exemplu de om extraordinar care şi-a riscat viaţa pentru a surprinde momente importante din istorie precum Războiul civil din Spania, Cel de al Doilea Război Mondial şi multe altele, este fotograful de război Robert Capa, iniţial, Endre Friedmann. El este considerat a fi unul dintre cei mai renumiţi fotografi care au surprins luptele sângeroase ale istoriei lumii, doar prin ajutorul unui aparat de fotografiat modest. Lucrările sale au rămas in istorie şi sunt numite chiar şi opere de artă care surprind personalitatea şi tehnica specifică acestuia. În ultimii ani fotografia este la îndemâna fiecăruia, dar nu este cu adevărat înţeleasă de toată lumea, doar cei care au o pasiune şi o dedicaţie uriaşă pot să transforme o banală imagine într-o capsulă a timpului care va rămâne în istorie sau reuşeşte să provoace sentimente privitorului acesteia. Există fotografi care şi-au transformat pasiunea pentru imagini prinse în timp în meserii, de exemplu: fotoreporter sau fotograf de ştiri, fotograf pentru studii ştiinţifice, fotograf în omucideri, fotograf de evenimente sau fotograf independent.

             În concluzie, fotografia, chiar dacă preia multe forme, este o artă precum poezia, muzica, pictura, prin felul în care transmite emoţie, un mesaj sau o stare sufletească, dar şi o pasiune care se poate transforma într-o meserie plăcută prin dedicaţia oferită de către artist.

Geană Eliza, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *