Importanța colaborării în relațiile cu ceilalți

Asistăm pasiv la deterioratea vechilor principii ale cooperării, lumea ne învață să fim egoiști, ne învață că ajutorarea celuilalt constituie o inutilă risipă de timp și resurse, că viață este o competiție acerba în care nu este loc decât pentru un câștigător.

          În opinia mea, lumea de mâine vă fi a celor care stiu să coopereze, care înțeleg că suntem ființe sociale, și nu putem face nimic bun singuri.

          În primul rand, avem de la natura daruri diferite și mari, dar care singure nu ne pot asigura supraviețuirea. În fata provocărilor existențiale, suntem mereu neajutorați. Ne naștem, ne ridicam și ne coboram prin oameni. De exemplu, cel care face pâinea are nevoie să coopereze cu acela care construiește cuptoare bune. Rostul lui nu e să reușească singur, ci să câștige ajutorul celuilalt. De asemenea, importanta cooperării se observa și în operele moderne. “Harry Potter” are doi prieteni, care îi împrumută talentele lor pentru realizarea unui scop colectiv. Astfel, fară a colabora cu cei din jurul nostru, nu este sigur că o să reușim.

          În al doilea rand, am fost concepuți că ființe sociale, ființe care au nevoie să trăiască în grupuri asemenea lor. Este greu să reușești singur, nici succesul nu mai este e la fel daca n-ai cu cine să-l împarți. De exemplu, în “Jocurile foamei”, secretul succesului celor doua personaje care rămân în viață este alianță pe care o încheie. Se sprijină în momentele grele, de încurajează, își acoperă reciproc slăbiciunile, iar coșmarul prin care trec îi unește atât de strâns, încât legătură lor durează o viață. Astfel, ar trebui să înțelegem cât de bine ne priește colaborarea cu ceilalți oameni, care ne poate fi de folos în situații critice.

         În concluzie, rezistam vieții prin alianțele pe care le facem, într-o relație de colaborare onesta, țoață lumea are de castigat. Trebuie să înțelegem că viață este despre a fi, mai întăi de toate, om.

Mozoc Mihaela, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *