Importanța respectării regulilor într-un domeniu

În societate este important ca toți să respectăm anumite reguli într-un domeniu, pentru ca acestea să delimiteze anumite acțiuni ce sunt permise. Orice instituție sau formă de organizare are la baza ei legi cunoscute și respectate de toți membrii ei, încălcarea acestora reprezentând un abuz la adresa membrilor, nerespectarea normelor aducând o pedeapsă. Într-o societate democratică regulile sunt impuse de majoritatea ce deține o anumită putere și discernământ decisional.

În opinia mea, Regulile trebuie respectate nu neapărat de frica sancțiunilor, cât mai ales pentru că în acest fel se asigură exercitarea de către toți cetățenii a drepturilor lor, fără a încălca drepturile celorlalți.

În primul rând, respectarea regulilor sunt cele care te ajută să ai o direcție cât mai clară și concretă a domeniului de activitate. Spre exemplu, dacă lucrezi într-o companie, acestea îți organizează mai ușor acțiunile și funcția pe care o ai, astfel că munca depusă nu va trebui să fie refăcută. Astfel, să presupunem că rolul tău este de a pune în ordine dosare și a semna acte. După regulile care ți-au fost impuse, știi clar ceea ce trebuie să faci și unde să ordonezi sarcinile pe care le ai, așa că respectarea lor nu pot face altceva decât să-ți ușureze activitatea.

În al doilea rând, regulile nu ar mai fi necesare dacă conștiința fiecărui om ar acționa ca putere decizională, nu doar consultativă  Presupunând că la toți oamenii, conștiința funcționează ca și autocritică , împiedicându-i astfel să săvârșească un rău. Dar cum oamenii nu au ajuns la un astfel de nivel moral, regulile sunt încă necesare.

Spre exemplu, din cauza acestui fapt, domeniile și întreprinderile au un set de reguli bine stabilit, pentru a asigura ordinea și disciplina asupra activităților desfășurate. Astfel, se optează pentru oameni ce pot respecta regulile, ca nu cumva, în caz contrar, să existe divergențe de diferite tipuri, la locul de muncă.

În concluzie, importanța respectării regulilor ajută la bunăstarea majorității, evitând anarhia și reprezintă soluții centrale la problemele pe care oamenii le-au sesizat în activitățile lor zilnice.

Udrică Ana, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *