IUBIREA DINAINTEA PODULUI

De: Stoian Daniel, clasa a 9-a A

Romanul scris de Ernest Hemingway în anul 1940, este unul dintre cele mai apreciate opere ale acestuia, fiind nominalizat pentru premiile Pulintzer. Romanul a apărut în Statele Unite ale Americii, apoi a fost tradusă în peste douăzeci de limbi. Cartea a apărut în urma războiului civil din Spania, în care autorul a fost reporter de teren și  are un număr considerabil de pagini, în ediția citită de mine având 565 de pagini. Atmosfera romanului este creionat la persoana a treia, uneori inserându-se gândurile personajelor. Acest roman poate fi considerat un roman de război, însaă pe parcursul acestuia se poate observa evoluția iubirii personajului principal, putând fi chiar considerat și un roaman de dragoste. Comparativ cu restul operei autorului, ,,Adio arme” se remarcă prin evoluțiile unor povești de dragoste pe fodul războiului.

În roman este prezentat Robert Jordan un specialist în explozibili, ce trebuie să detoneze un pod. Acesta ajunge in tabăra unor luptători de gherilă, unde urmează să-și desfășoare activitățiile pentru următoarele zile. Aici o întâlnește pe Maria, de care se îndragostește .După două zile de observare acesta își alcătuiește un plan pentru a reuși să fugă după detonarea podului. Cu planul foarte bine creionat acesta începe operațiunea, unul dintre oamenii săi este omorât însă ceilalți scapă cu viață . La trecerea unui drum acestia sunt observați, iar Robert este rănit mortal acesta părăsindu-i pe tovarășii săi. Dupa ceva timp acesta mai omoară cațiva adversari, apoi moare cu dorința de a o mai vedea pe Maria,soția sa.

Unul dintre puctele tari ale acestui roman este faptul că aceasta te lansează într-un carusel de emoții, uneori iubirea dintre Robert și Maria fiind întreruptă chiar de câțiva călăreți opozanți, emoțiile de la detonarea podului și chiar tristețe în finalul romanului.Eu consider că punctul slab ale acestui roman este lungimea acestuia, fiindu-i greu să capteze adolescenții .

  În concluzie, această carte este propusă de mine oricărui prieten ce îndragește istoria,dramele,acțiunea și tema iubirii. Consider că este o carte destinată băiețiilor, însă poate fi citită cu ușurință și de o fată.

<<Înainte de a vorbi, ascultă. Înainte de a critica,așteaptă. Înainte de a te ruga,iartă.Înainte de a te opri, încearcă>> Ernest Hemingway   

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *