Iubirea, formă a împlinirii umane

     Iubirea este poate cel mai complex sentiment omenesc Ea leagă pe un om de alt om, asa cum nimic altceva pe lumea aceasta nu o poate face. Iubirea schimbă fiinţa umană, o face să işi depășească egoismul, instinctul de conservare şi să facă sacrificii de neimaginat. Reprezentarea sentimentului de iubire se schimba de la o epocă la alta, de la o generație la alta si de la o vârstă la alta. Acest lucru mărturisește însă complematea sentimentul . Romanticii făceau totul in numele iubirii, în timp ce postmodemismul o detroneaza, stabilinndu-i chiar şi o durata: dragostea dureaza trei ani. În viziunea mea, un sentiment în numele căruia s-au rescris chiar capitole dm istoria lumii. Un dar de la Creator făcut oamenilor pentru ca viața lor sa nu fie goală şi pustie. Consider , de asemenea, ca iubirea nu este dăruită decât celor care, la rândul lor, o caută și știu să o dăruiască.

     In primul rând, iubirea trebuie sa fie un act de generozitate şi de altruism, un act necondiționat, iubești pentru că te împlinește, pentru că asta te face fericit. Când sentimentele nu se fundamenteaza pe baze solide, dragostea durează trei ani sau mai puțin. Camil Petrescu, explică apariția propriului sentiment de iubire ca pe o consecință a faptu|ui ca este măgulit de sentimentele Elei, care era atât de frumoasă și a cărei companie îl făcea să se simtă invidiat de ceilalți . Mai spune că iubirea lui a izvorât din milă sau din obișnuință . O astfel de dragoste este condamnată la eşec. lubesti pe cineva pentru că îți place ție, mai ales tie. Că vezi în persoana respectivă ceva ce te reprezintă pe tine. Că nunta unică și, prin urmare, nu toţi ceilalţi pot vedea Ion, din romanul cu acelasi nume, de Liviu Rebreanu, pretinde că o iubește pe Florica dar o alege pe Ana din motive egoiste. Dragostea adevărată este ea însăși un scop în viață. Dacă a fost capabil să o sacrifice o dată, nu ea este adevarata ta dragoste, iar tâma Iui reîntoarcere este un dezechilibru în ordinea lucrurilor.

     În al doilea rând, consider că dragostea adevărată este un sentiment durabil, dar că este bine camuflată în lumea profană de care ne înconjurăm. Pentru fiecare există careva, o persoana alături de care se poate împlini, lânga care poate îmbătrâni liniștit. Dar oamenii aleargă după himere. Confundă adeseori dragostea cu diferite interese sau cu pasiunea, ori dorinţa când o relație se construiește pe lucruri efemere. Nu poate dura mai mult decât ele. Interesele noastre se schimbă în timp, iar calitățile fizice care hrănesc atracția dispar. Atunci ceea ce părea dragoste dispare. Ca orice lucru bine făcut de pe lumea aceasta, dragostea trebuie să se sprijine pe lucruri sollde, să aibă o bază din care să crească la fel ca planta dintr-o sămânță. Atunci ea se înalță spre soare, spre cerul spre care visam, lasând in urma ei marele farmece ale unei vieți trăite frumos.

     În concluzie, pe lume există multă iubire, așa cum exstă artă, muzică sau adevăr. De asemenea, așa cum există artiști mediocri, există și iubitori mediocri. Ca orice valoare sacră şi absolută, dragostea este rezervată doar celor care ştiu să aspire spre absolut, să nu se lase prinși in mrejele unel lumi puse de falsuri si de tentaţii. Nu există carte sau oameni care să te învețe să iubești. Spre dragoste te conduce inima ta puterea de a iubi, de a sacrifica şi de a căuta în tot şi în toate, în spatele aparențelor de tot felul, esenţa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *