Jurnalul unui scriitor ar trebui sau nu ar trebui publicat

            Încă din cele mai vechi timpuri, jurnalul este o modalitate de a ne conserva gândurile, ideile, experiențele, de a opri timpul în loc, de a desfășura în cuvinte sulul înfășurat al vieții noastre.

            În opinia mea, publicarea jurnalului unui scriitor ar aduce multe avantaje, deoarece ar oferi mai multe detalii despre personalitatea acestuia, dar, totodată, confidențialitatea nu ar trebui încălcată.

            Pe de o parte, jurnalul cuprinde întreaga viață a scriitorului, o mulțime de detalii ce ar fi semnificative pentru conturarea unei autobiografii. Acesta ar mai putea pune în evidență parcursul acestuia, modul în care a evoluat, aspecte ce fac ca posibilitățile creative ale individului să coincidă cu gustul și cu orizontul de așteptare al societății în care viețuiește. De exemplu, Usain Bolt, un atlet ale cărui performanțe sunt memorabile, prin intermediul cărții lui intitulate ‘’Povestea mea’’, a reușit să influențeze viețile multor oameni.

            Pe de altă parte, jurnalul unui scriitor ar trebui publicat doar dacă persoana respectivă își exprimă acordul de a-și face gândurile publice, căci dreptul la intimitate îi revine oricărui individ. În plus, prin definiția sa, jurnalul nu are un alt re-cititor decât cel căruia îi aparține. Chiar psihosociologul Daniel Wegner ne sfătuia să ne păstrăm detaliile importante din viața noastră într-un jurnal pentru a nu ne fi invadată intimitatea.

            În concluzie, publicarea jurnalului unui scriitor ar putea fi utilă pentru pentru iubitorii de scrieri, dar totodată nu ar trebui încălcată dorința creatorului.

             Paula Bulacu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *