Lectura operelor literare ne apropie de noi înșine

            Depășind bariere de timp și de cultură, operele literare leagă intelecte si suflete, așa cum nimeni nu a reușit încă să o facă. Consider că lectura unei opere literare reușește să ne apropie de noi înșine,deoarece prin intermediul acesteia ne redescoperim și ne formăm o mică experiența in ceea ce privește viața.

            În primul rând,lectura poate fi văzută ca o călătorie în timp și spațiu. Astfel,când citim o operă literară ,noi putem cunoaște oameni din alte veacuri,lumi,țări,pe care nu am fi putut să le vedem vreodată. Vom dobândi  înțelepciunea necesară depășirii unor momente cu care ne vom confrunta în viitor. Mai exact ,simulăm anumite situații,cu ajutorul perspectivei autorului .Spre exemplu,marele poet român ,Mihai Eminescu, afirma „Citește!Numai citind mereu,mintea ta va deveni un laborator nesfârșit de idei și imagini.”,ceea ce înseamnă că prin lecturare acumulăm informații necesare existenței noastre.

           În al doilea rând,in goana nebună a vieții, uităm,pierdem pasi­uni,calități,îndeletniciri care ne-au înflorit sufletul cândva. Astfel,lectura poate fi pri­vită ca un portal,un pas spre trecut. Prin empatia cu personajul operei vom retrăi epi­soade din trecut,vom redescoperi laturile noastre uitate. Spre exemplu,Marcel Proust în romanul „În căutarea timpului pierdut”se  reîntoarce în  timp prin contactul cu o madlena,prăjitura copilăriei sale. Un astfel de efect are opera literară asupra cititorilor.

         În concluzie,operele literare sunt asemenea oglinzilor ,permițându-ne să vedem nu doar fenomenul fizic ce se produce,ne ajută să facem o introspecție. De asemenea,ne proiectează în viitor , învățându-ne cum să acționăm în viitorul apropiat. Mai exact,ne apropiem , în mod indirect, de sinele nostru.

Balan Alexandra

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *