Mai ușor decât aerul

De: Pruteanu Ionuț Gabriel, clasa a-IX-a A

        Ca o concluzie, pe o scară de la unu la zece îi dau nota zece, deoarece pentru mine a fost o carte foarte buna și o recomand.

       Romanul „Zburătorul” al scriitorului canadian  Kennet Oppel a apărut în anul 2004 și este o carte de aventură combinată cu ficțiune. Cartea pe care am citit-o a fost publicată de editura Corint Junior. Aceasta este împărțită în 21 de capitole si are 400 de pagini.

       Kennet Oppel este autor al mai multor bestsellere cum ar fi: „Starclimber” si „Skybreaker”. Cartea se adresează în special adolescenților si tema sa urmărește evoluția condiției omului. În roman nu este precizat un indice temporar ceea ce sugerează că acțiunea se poate petrece oricând și abordează probleme prezente în societatea contemporană: lipsurile materiale în evoluția unui adolescent.

       Personajul principal este Matt Cruse, un băiat de vreo 14-15 ani, care după ce tatăl său, care lucra pe un aerostat numit Aurora ce transporta pasageri din diferite colțuri ale lumii, moare într-un accident de muncă este nevoit să se angajeze și reușește să obțină un post de steward pe aceeași navă pe care lucrase tatăl său pentru a asigura traiul familiei sale: mama sa și cele două surori. El trăiește multe peripeții pe durata unei călătorii cu dirijabilul pe care lucra din Lionsgate City până în Sydney: după o zi de mers deasupra oceanului sunt atacați de pirați ai aerului, aterizează forțat pe o insulă necunoscută și întâlnesc o creatură nemaivăzută. Pe această insulă sunt nevoiți să stea cinci zile, deoarece nava pierduse o cantitate mare din gazul folosit pentru înălțare în urma abordării de către pirați, până când Matt, într-o plimbare cu o pasageră, descoperă niște oase ale unei creaturi nemaivăzute și un izvor de gaz de care nava avea nevoie pentru a se înălță. În scurt timp nava este reparată și alimentată complet, dar pirații ajung din nou la bordul ei, însă Matt care cunoștea foarte bine nava reușește să o salveze pe Aurora și pe toți cei aflați la bordul ei din mâna piraților.

       Mie mi-a plăcut foarte mult acțiunea descrisă, deoarece este prezentată foarte bine și te face să simți că ai fi acolo, lângă personaje, trăind același suspans cu ele. Mi s-a părut interesant și felul în care este descris zepelinul, foarte amănunțit, chiar la începutul cărții fiind o schemă cu acesta, ceea ce arată că scriitorul avea informații în acest domeniu. Totodată, titlul „Zburătorul” nu se referă doar la aerostatul pe care Matt lucra, ci și la depășirea condiție sociale a acestuia, în final el ajungând să studieze la Universitatea de Aeronautică pentru a avansa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *