Nu judeca o carte după copertă!

De: Argeșanu Adriana, clasa a IX-a A

            Ce m-a impresionat a fost faptul că autoarea a scris acest roman pe cînd aceasta avea doar 15 ani, dar cu toate acestea romanul este bine gîndit și construit.

            ,,În șaisprezece ani petrecuți pe străzi poți învăța multe.Dar numai lucruri greșite,nu lucruri pe care îți dorești să le înveți.În șaisprezece ani petrecuți pe străzi vezi multe.Dar numai priveliști triste,nu priveliști pe care dorești să le vezi.

            Ce înseamnă prietenia adevărată și cât de mult poți risca pentru un frate? Cum se termină întreaga poveste și ce amprentă lasă asupra cititorului? Aceste întrebări își au răspunsul în parcurgerea poveștii lui Ponyboy. Este un roman scurt cu multe întâmplări, care a reușit să mă captiveze. Și mai mult decât atât,  finalul neașteptat m-a surprins.

Ponyboy știe că se poate baza pe ajutorul fraților și prietenilor lui. Mai ales atunci când în peisaj apar Socii, o bandă de tineri pentru care distracția înseamnă violență. Victimele sunt întotdeauna ,,unsuroșii” ca Ponyboy și alți băieți dintr-un cartier mărginaș și sărac. El știe la ce să se aștepte, dar într-o seară lucrurile ajung prea departe.

            Considerată carte-icon, una dintre cele mai vîndute, dar și cele mai controversate, ,,Proscrișii ” se distinge de celelalte cărți ale genului prin tema abordată de autoare, cea a conflictelor între clasele sociale.

            S.E.Hinton avea doar 15 ani când a scris această carte, însă textul ei a devenit una dintre cele mai puternice scrieri despre problemele tinerilor. Autoarea s-a născut pe 22 iulie 1948 și a devenit cunoscută pentru publicarea acestui roman inspirat de lupta dintre două bande de tineri de la liceul Will Rogers din Oklahoma. Autoarea a publicat sub inițialele S.E (Susan Eloise) la sugestia editorului petru a evita discriminările sexiste ale cronicilor vremii, dar chiar și după succesul cîștigat cu acest roman a hotărît să păstreze semnătura sub care a devenit cunoscută. După publicarea altor romane:,,That was Then, This is Now”, ,,Rumble Fish” și ,,Tex”, au apărut și adaptări cinematografice: ,,Proscrișii” în regia lui Francis Ford Coppola, avînd ca și cartea un impact răsunător.

            ,,Nu era corect ca Socii să aibă totul. Eram la fel de bun ca ei. Nu era vina noastră că ne născuserăm unsuroși, gândește Ponyboy.

            Romanul prezintă povestea lui Ponyboy, un băiat simplu, orfan și cu doi frați mai mari care au renunțat la studii pentru a întreține ceea ce a mai rămas în familia lor. Este recunoscător pentru tot ce are, deși crede că Darry, fratele lui cel mai mare vrea să scape de el, dar Soda îi iubește enorm pe amîndoi și astfel îi unește. Cartea accentuează relația dintre frați și prietenii adevărați pe care te poți baza oricînd: Darry, Sodapop, Johnny, Dally, Two-Bit și chiar și Steve. Povestea începe când Johnny si Ponyboy sunt atacați de un grup de Soci și se ajunge la moartea unei persoane.

            Mi-a plăcut acest roman, deoarece are o temă complexă și diferită de ceea ce am citit până acum. Acest roman prezintă lupta între două clase sociale: Socii și Unsuroșii și impune diferența dintre cele două lumi. Pe tot parcursul romanului fiecare personaj are întipărită o etichetă care ajunge să-i modeleze pentru a se supune regulilor societății, dar Ponyboy începe să realizeze că toți au sentimente. Personajele sunt foarte bine construite și modelate. Ponyboy este cel mai mic din gașcă, iar modul lui de gîndire este diferit de al prietenilor săi, de aceea uneori nu este înțeles.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *