O copilărie pierdută

De: Robert Vișescu, clasa a IX-a A

„Castelul de sticlă” este o operă autobiografică scrisă de către Jeannette Walls, publicată de Grupul Editorial Art în colecția Youngart 2015.Tema abordată este viața nomadă a unei familii americane din anii `60-`70 care își cară cei patru copii din oraș in oraș,în numele unei libertăți și al unei încrederi în sine greu de înțeles, copii cărora le servesc idealuri în loc de hrană și pe care îi expun lipsurilor, neglijenței și, până la urmă, iresponsabilității parentale. Această carte te duce imediat cu gândul la filmul „Sirene” cu Cher, Bob Hoskins și Winona Rider; ideea este cam aceeași-alegem să fim independenți, rebeli, boemi, săraci, dar fericiți, însă, din păcate, costul acestor alegeri este plătit de urmași.

Surpriza romanului o constituie unghiul de vedere, din interior, povestea autobiografică fiind narată de una dintre fiicele familiei, Jeannette, a cărei dramă constă în dificultatea de a păstra echilibrul între admirația și dragostea necondiționată față de părinți (tatăl, adevărat erou in ochii copiilor și mama, spirit liber de artistă).

Am fost surprins de modul in care Jeannette a reușit să își autodepășească condiția și mi-a plăcut mai ales inventivitatea ei, cum la fiecare problemă care-i apărea in cale reușea să găsească o soluție cu care să nu deranjeze pe nimeni. Cartea merită citită pentru dezvăluirea unor realități inedite ale modului de viață american, cu tragicul și sublimul lor, pentru unda de sinceritate a confesiunii și pentru spontaneitatea stilului, perfect stăpânit de către autoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *