O pagină neagră de istorie

De: Enache Alexandra, clasa a IX-a A

            Art Spiegelman a realizat prin  cartea sa „Maus” o lume dedicată tatălui său, un evreu ce a scăpat din infernul nazismului, dar şi un loc în care îşi poate scrie toate regretele, reprezentând  propria sa spovedanie conturată în linii groase de tuş.

        Scrisă în două volume lansate în anii 1986 şi 1991  aceasta a fost cea mai importantă lucrare a graficianului şi profesorului de arte, Art Spiegelman, printre celelalte opere ca „Breakdowns”, „Deschide-mă… sunt un câine” şi „Jack Cole şi omul de plastic”. Fiind un roman grafic autorul se folseşte de linii groase şi imagini întunecate pentru a contura haosul şi groaza simţită de cei prinşi în acel joc acabru de-a şoarecele şi pisica subliniat prin reprezentarea evreilor prin şoareci şi a germanilor prin pisici, cuvântul „maus” traducându-se ca şoarece,  dar şi conflictul dintre generaţii prin tensiunea simţită de acesta în preajma tatălui său carcaterizat ca zgârcit ca o cicatrice lăsată de al II-lea Război Mondial asupra sa.

         Subiectul abordat este de interes pentru cei ce vor să afle o nouă perspectivă a istoriei, să găsească adevărul sângerosului eveniment din fiorii celui ce le-a trăit. Astfel, autorul reînvie amintirile tatălui său prin această operă ce reprezintă o legătură sacră şi un omagiu adus lui Vladek. Spiegelman găseşte prin această carte ocazia de areflecta asupra trecutului, de a se reconecta cu părinţii săi prin înregistrările poveştilor tatălui său. „Maus” este o lucrare prin care acesta caută parfumul amărui al durerii pe care îl transformă în imagini colţuroase şi  replici  atât de naturale, încât personajele îţi şoptesc din umbră povestea zguduitoare. Autorul vrea să găsească orice urmă a războiului, fiind măcinat de neputinţa găsirii jurnalelor Anjei cărei moarte l-a marcat. Vorbele „ai reuşit mamă, ai comis crima perfectă” şi şopatele oamenilor prezenţi la înmormântare „Hitler a ucis-o” surprind atât vinovăţia pe care o simte prin neocolirea acestui eveniment devastator cât şi trauma lăsată  de trecut asupra acesteia. El se simte dator să povestească moartea ei pentru a o onora şi  pentru a-şi revărsa sentimentele ca un violent de suferinţă cum se poate observa di umbrele desenate pe chipul său şi lungimea neobişnuită a sa.

           Autenticitatea operei este oferită de pozele inserate cu mama şi fratele său , iar atenţia la detalii este surprinsă prin planurile locurilor unde sunt relatate întâmplările, îmi place acest lucru deoarece oferă profunzime întâmmplărilor înrădăcinate în inima autorului

           Aşadar, opera lui Spiegelman, „Maus” reprezintă mai mult decât o nouă  perspectivă asupra vieţii evreilor în al II-lea Război Mondial, este locul unde acesta îşi scrie istoria, oferind gloria meritată părinţilor săi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *