O poveste nemuritoare a tuturor timpurilor

De: Pătraşca Ana Ruxandra, clasa a IX-a A

Cu toate că autorul este o femeie, romanul este scris din perspectiva unui bărbat, fapt care a atras de-a lungul timpului aprecierea tuturor criticilor şi cititorilor.În prima parte, romanul prezintă un grad înalt de dificultate în înţelegere, acţiunea fiind învăluită în mister şi având rădăcini adânci ale trecutului. Trebuie să recunosc că romanul nu este deloc aşa cum mă aşteptam eu, întrucât auzisem că e un roman de dragoste celebru, deci mă pregătisem pentru ceva mai ,,siropos’’. Însă faptul că e scris din perspectiva unui bărbat işi pune amprenta asupra operei, mediul descris fiind unul mai violent şi mai trist decât îmi închipuiam.

Cu toate că romanul este foarte apreciat, aş fi dorit să fie mai fluid, mai uşor de înţeles şi mai dinamic – să conţină mai puţină descriere si mai multă acţiune. Pot totuşi spune că am empatizat cu romanul, aşteptând cu sufletul la gură deznodământul.

Am intrat în posesia acestei cărţi mulţumită profesoarei mele de limba română prin intermediul clubului de lectură organizat de dumneaei. Romanul este unic prin povestea pe care o prezintă, total originală si greu de anticipat. Titlul cărţii reprezintă conacul în care familia locuia şi unde s-a desfăşurat în mare parte acţiunea. Coperta infăţişază cele două personaje principale într-o ipostază tandră.

,,La răscruce de vânturi” este singurul roman al lui Emily Bronte, acesta fiind catalogat drept cel mai bun roman de dragoste al tuturor timpurilor. Cartea a fost publicată în anul 1847 la editura Cautley & Newby, conţinând 363 de pagini şi 34 de capitole. În 1850 romanul a fost ajustat de sora autoarei care l-a şi publicat cu adevăratul nume al autoarei, întrucât aceasta îl lansase iniţial cu pseudonimul de ,,Ellis Bell“. Fiind un roman conceput acum mai bine de un secol şi jumătate, situaţiile şi problemele prezentate nu mai sunt în totalitate întâlnite şi în prezent, însa teme precum rasismul, inegalitatea bazată pe statutul social sau situaţia materială sunt încă de actualitate. Comparativ cu alte romane de dragoste cum ar fi ,,Mara“ de Ioan Slavici, ,,La răscruce de vânturi‘‘ este mult mai intens, având totodată note sinistre si momente de tristeţe încadrate într-un univers mult mai dur decât cel al satului românesc.Romanul nu are un public ţintă, ci este unul de consum realizat din pura pasiune a scriitoarei.

Povestea debutează în momentul în care stăpânul proprietăţii Wuthering Heights îl introduce in familia sa pe Heathcliff, un orfan de etnie romă. Băiatul creşte alături de copiii stăpânului, Hindley si Catherine. În ciuda relaţiei de ură pe care o are cu Hindley, Heathcliff dezvoltă o frumoasă conexiune cu Catherine, care va deveni ulterior dragostea vieţii sale. Relaţia dintre cei doi este perfect descrisă de tânără: ,,Nu ştiu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar ştiu că al meu şi al lui sunt la fel.“ .Însă din vina limitelor impuse de societate, datorită diferenţelor de statut şi etnie, relaţia celor doi nu poate fi materializată pe durata vieţii acestora, fiecare căsătorindu-se cu altcineva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *