Opțiunea instituțiilor statului pentru o cultură deschisă

Când vorbim despre „societatea contemporană”, automat ne gândim la tehnologie și modul în care aceasta ne poate oferi mijloace de îmbunătățire a cunoștințelor noastre. Consider că opțiunea instituțiilor statului pentru o cultură deschisă este extrem de benefică în zilele noastre, deoarece aduce omului contemporan, familiarizat cu tehnologia, informații pe care le poate accesa mai ușor și determină, de asemenea, păstrarea unor creații, opere, memorii pentru generațiile viitoare.

            În primul rând, dezvoltarea tehnologiei a determinat oamenii să petreacă mai mult timp pe internet, acesta devenind principala sursă de documentare. De aceea, instituțiile statului au încercat să digitalizeze patrimoniul cultural pentru a oferi cetățenilor acces liber către materialele culturale (fotografii, opere de artă, suport audio, video etc.), ilustrând modul în care cultura deschisă le aduce mai aproape de public. De exemplu, Muzeul Național de Artă al României oferă detalii despre opere pe site. De asemenea, pun la dispoziție și un tur virtual, cu suport audio și video al capodoperelor, printr-o aplicație gratuită pe telefon.

            În al doilea rând, muzeele și casele memoriale au ajutat la păstrarea materialelor culturale (obiecte vechi, tablouri, cărți, documente de arhivă etc.) pentru generațiile viitoare. Acestea sunt centre importante de documentare a publicului, de dezvoltare a imaginației și a sensibilității lui, oferindu-le o serie de informații curente într-o formă atractivă și vie. Aceste instituții oferă o cultură deschisă și prin gratuitatea lor. De exemplu, Muzeul Colecțiilor de Artă din București beneficiază de intrare liberă în prima miercuri a fiecărei luni, sau chiar Muzeul Național de Artă are intrare liberă tot în prima miercuri a fiecărei luni.

            În concluzie, opțiunea instituțiilor statului pentru o cultură deschisă este una avantajoasă, având în vedere ușurința cu care cetățenii pot accesa materialele culturale atât virtual, cât și printr-un contact direct cu acestea.

Mănețoiu Marina Luciana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *