Perseverența ca rețetă a succesului personal

Succesul este un subiect intens dezbătut de oameni și, deși înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi, poveștile care prezintă parcursul persoanelor de succes au în comun perseverența. Omul modern se confruntă cu faptul că uneori trebuie să sacrifice viața personală în favoarea celei profesionale, dar încă mai există oameni împliniți și pe plan personal, fără prea mari sacrificii. Părerea mea este că perseverența aduce succesul în plan personal pentru că încurajează investirea de timp și efort în menținerea relațiilor interpersonale sănătoase și pentru că încurajează oamenii să nu renunțe, în ciuda unor eventuale eșecuri, la visurile lor, ci să le ajusteze, să le îmbunătățească.

            În primul rând, pentru a atinge succesul personal, se recomandă să acordăm o atenție sporită și să investim timp și efort pentru crearea și menținerea unor relații interpersonale, sănătoase, care să ne aducă împlinire. Astfel, putem ameliora aceste relații și să ne găsim un echilibru sănătos, între muncă și timp liber, depunând efort între aceste sfere ale vieții, fără a lăsa vreuna dintre ele să absoarbă toate resursele noastre. Spre exemplu, când și-a cunoscut soția, Steve Jobs a avut de ales între a petrece acea seară la o întâlnire de afaceri sau a o petrece la o întâlnire cu femeia care i-a devenit soție. Pentru a se bucura de împlinire personală a făcut o alegere importantă care i-a adus satisfacții, dar a și depus efort pentru menținerea unei relații cu aceasta.

            În al doilea rând, perseverența poate aduce succesul pe plan personal pentru că ajută oamenii să își ajusteze așteptările, să le îmbunătățească și să nu renunțe la căutarea împlinirii în viață. Astfel, dacă un om este perseverent și realist, va învăța din propriile greșeli, va face compromisuri care să îl ajute pe termen lung și își va ajusta programul de lucru, atât pentru carieră cât și pentru viața personală. Spre exemplu, actorul canadian Ryan Reynolds și a doua soția sa, Blake Lively acordă o atenție sporită vieții de familie și lucrează la filme pe rând pentru ca nici viața de familie să nu aibă de suferit pentru că părinții nu petrec suficient timp alături de copii, dar nici carierele lor să stagneze.            

În concluzie, reușita pe plan personal depinde de perseverența cu care investim timp și efort pentru crearea și menținerea unor relații sănătoase, dar și de sacrificiile și compromisurile pe care suntem dispuși să le facem.

Panait Andreea, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *