Pierduți în istorie

De: Petriceanu Maria, clasa a IX-a A

,,Succesul însemna supraviețuirea. Eșecul însemna moartea. Eu alesesem viața. Voiam să supraviețuiesc.”

,,V-ați întrebat vreodată cât valorează o viață de om? În dimineața aceea viața fratelui meu a valorat cât un ceas de buzunar.”

„Să nu le cedezi nimic, Lina. Nici măcar spaima ta!”

,, În profunzimea iernii, în cele din urmă, am învățat că în mine dăinuie o vară nesfârșită.”

Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys publicat la Editura EPICA în traducerea  dnei Gabriela Stoica este o ,,poveste extraordinară despre iubire si supraviețuire.

Ruta Sepetys este o scriitoare lituano-americană de ficțiune istorică. A câștigat mai multe premii:Medalia Carnegie, Premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună ficțiune pentru tineri, Golden Kite Award for Fiction si Audie Award for Young Adult. Născută și crescută în Michigan, Ruta Sepetys este fata unui refugiat lituanian care locuiește cu familia ei in Tennesse,US.

În romanul ,,Printre tonuri cenușii” apărut în 2011 si premiat cu Golden Kite Award for Fiction, autoarea s-a hotărât să fie glasul sutelor de mii de oameni care au murit in timpul politicii de epurare a regiunii baltice. Acțiunea se petrecea în Lituania, anul 1941, când țările baltice au dispărut de pe hartă și au reapărut abia după destrămarea URSS în 1990. Mulțime mare de oameni a fost trimisă în lagărele lui Stalin, stingându-se în cele mai groaznice condiții, iar cei care au supraviețuit au fost urmăriți în permanență decenii la rând pentru ca nu cumva poveștile lor să răsufle. Lina, eroina romanului, era o fată pasionată de artă, foarte talentată care s-a decis să schițeze lumea văzută de ea, nedreptatea si durerea deținuților. În primele capitole este surprins un episod care evidențiază ageritatea și înțelepciunea mamei pe care o chema Elena. Înainte ca poliția sovietică să dea buzna in apartamentul ei, aceasta, prevăzând evenimentele care urmau să se întâmple, a cusut în căptușeala hainei obiecte mici, prețioase și câteva bijuterii. Astfel, Elena a reușit să-l ,,răscumpere” pe fratele mai mic al Linei, Jonas, care urma să fie despărțit asemenea celorlalți copii de mama sa. Aceasta i-a înmânat unui ofițer un ceas de mare valoare care s-a dovedit a fi prețul vieții băiatului ei. Romanul m-a impresionat profund prin curajul, naturalețea, bunătatea și demnitatea de care au dat dovadă personajele care, pentru inceput, erau niște oameni simpli, buimăciți de agitația creată de ofițerii sovietici și care fuseseră urcați in vagoanele pe care scria,, Hoți și prostituate”. Astfel au fost deportați în Siberia, iar mai apoi într-un alt iad, aproape de Cercul Polar. Consider că un alt aspect remarcat în scrisul autoarei îl reprezintă atenția concentrata asupra personajului Lina, care deși are o vârstă fragedă înțelege pericolul in care se află zi de zi și rezistă evenimentelor cutremuratoare care aveau să-i schimbe viața.În plus,de când mă știu am fost pasionată și fascinată de cărțile cu tematica istorică, deoarece sunt dezvăluite momente grele din istoria omenirii și pentru mine au avut mereu cel mai mare impact experiențele îngrozitoare prin care au trecut multe suflete prizoniere în lagăre.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *