Preferințele muzicale reflectă personalitatea omului

Muzica este, a fost și va rămâne unul dintre cele mai puternice mijloace de expresie. Încă din epoca Renașterii, marii clasici ai muzicii culte au ales să-și transpună stările și emoțiile în acorduri eufonice, trădându-și astfel adevăratul eu interior.

În primul rând, muzica este afectată fără îndoială de emoțiile noastre. Fie că este vorba de marii compozitori sau de ascultătorii de rând, atât tonalitatea cât și versurile spre care optăm reprezintă o oglindă clară a sufletului. După cum a fost afirmat anterior, oamenii se definesc prin muzică. Așadar, în funcție de trăirile noastre, notele muzicale devin mai joase, grave, ori mai ridicate, pe fond armonios, pentru a putea exprima întocmai starea noastră de spirit.

În al doilea rând, oamenii nu ascultă anumite tipuri de muzică întâmplător, ci dimpotrivă, melodiile alese spun multe despre personalitatea lor. Spre exemplu, persoanele empatice, care au deci tendinţa de a-i asculta cu atenţie pe ceilalţi şi care sunt sensibile la problemele acestora preferă muzica lentă, ce provoacă emoţii profunde, precum piesele romantice, R&B sau baladele rock. În schimb, oamenii care au înclinaţie spre matematică şi ştiinţe şi care sunt de felul lor buni organizatori, care ştiu cum să-şi sistematizeze viaţa, preferă muzica intensă, mai sofisticată, formată din sunete complexe, cum e jazz-ul sau muzica clasică. Urmând acest principiu, Artistotel a remarcat acordul dintre preferințele muzicale și personalitatea omului, afirmand că “Muzica reproduce însuși caracterul uman”.

În concluzie, predilecția către un anumit gen muzical poate reprezenta un factor esențial în definirea unui caracter, deoarece emoția și sensibilitatea umană sunt adesea proiectate în eufonie, ca o cale de eliberare a tensiunii ori de exprimare a stării de spirit.

Nume: Vărzaru Irina-Maria

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *