Puterea de a fi tu însuți

De: Papa Mihaela, clasa a IX-a A

“Copila-Stea” este o carte ce trebuie citită de toți adolescenții deorece te cucerește de la primul contact cu opera propriu- zisă,  are un mesaj puternic, exprimat într-o maniera ușor de înțeles. Cartea a apărut pentru prima dată în SUA în anul 2000 iar în 2014 a fost publicată în România. Face parte din categoria pentru adolescenți  fiind o ficțiune ce descrie până la 70 de procente realitatea în care trăim. Are 256 de pagini și a fost publicată la editura Young Art de către Jerry Spinelli, autor cunoscut pentru Maniac Magee (pentru care a primit medalia Newberry) și Wringer (volum recompensat cu Newberry Honor). Problemele abordate în acest material sunt de actualitate deoarece opera prezinta o situație care se afla în majoritatea școlilor, excluderea persoanelor diferite din grupuri sociale.

            Opera începe cu sosirea Copilei-Stea la liceul Mica. Era o fată diferită de restul copiilor de care Leo Borlock se îndrăgostise. Cei doi au hotărât să fie împreună însă din cauză că fata era diferita, cuplul era izolat de restul școlii. Leo nu se simțea confortabil cu ignoranța colegilor însă nu voia să o piarda nici pe Copila-Stea. Fata a hotărât să se schimbe total pentru fericirea lui Leo însă nu s-a observant nicio diferență în comportamentul lui. Cei doi s-au despărțit și nu s-au mai întâlnit deloc pe o perioadă lungă de timp până când în poștă  Leo a găsit un pachet de la ea. Există un citat care m-a impresionat prin profunzimea lui: “Când o Coplia-Stea plânge, nu varsă lacrimi, ci lumină “-ce poate semnifica unicitatea unei astfel de persoane cus uflet curat plin de iubire și fericire.

            Ce îmi place cel mai mult la aceasta operă este naturalețea cu care este abordată o problemă des întâlnită care ar trebui stopată, de aceea mă bucur că este o opera adresata adolescenților care de cele mai multe ori tind să se schimbe doar pentru a face parte dintr-un grup social.Din acest motiv o consider o opera de actualitate. Titlul este dat de personajul eponim Copila-Stea , nume pe care și l-a ales și consider că i se potrivește deoarece este o stea ce-i luminează pe cei din jur prin felul ei de a fi. Floarea-soarelui de pe copertă este floarea care se afla pe geanta Copilei-Stea.            

            În concluzie, opera ne învață să fim mai neconformiști, să fim noi înșine fară să ne pese de părerea celorlalți și să nu ne schimbam pe noi pentru cine nu merită. Abordează perfect tema discuției și citirea acestei cărți m-a făcut să am mai multa încredere în mine și să trăiesc așa cum îmi dictează inima.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *