Rolul bibliotecilor virtuale

În ziua de astăzi, există persoane care nu au frecventat niciodată o bibliotecă reală! Şi nu au făcut-o pentru că nu i-au interesat cărţile, ci pentru că au găsit un mijloc mai bun şi mai comod de a accesa informaţiile de care au nevoie si anume, bibliotecile virtuale.

           Bibliotecile virtuale reprezintă o modalitate modernă de stocare în memoria colectivă a celui mai mare tezaur al umanității, cărțiile. Din punctul meu de vedere,reprezină o bine-venită adaptare la o realitate care a furat omului timpul și bucuria contactului nemijlocit cu lumea care îl înconjoară, având însă și câteva dezavantaje.

           Pe de o parte, accesul la o carte virtuală presupune o mare economie de timp și de efort. Nu mai este necesară deplasarea la bibliotecă, scotocitul prin rafturile prăfuite, așteptarea eliberării cărții dorite din captivitatea unor mâini străine. Cartea intră în proprietatea cititorului cu un simplu clic, făcându-l suveran peste bogăția ei de metafore si idei. Totodata, cărțile virtuale sunt mai ieftine deoarece nu necesită costuri de tipărire ca în cazul cărților tradiționale. În majoritatea cazurilor găseşti cărţi online gratis, pe când cărţile tipărite aproape întotdeauna îţi golesc portofelul.

          Un alt avantaj este cel pe placul ecologiştilor: cărţile pe support electronicr nu necesită un consum ridicat de resurse: echipament profesional de tipărire, cerneală, hârtie, mâna de lucru. Dacă eşti un cititor înrăit dar doreşti să protejezi mediul poţi avea într-un singur dispozitiv o întreagă librărie fără să te simţi vinovat.

          Pe de altă parte însă, poate că tocmai accesul facil la cărți nu le mai face atât de dorite ca odinioară. Lectura presupune, ca și dragostea, o interacțiune complexă și complicată, care implică și așteptarea, bucuria anticipării, dorința de a atinge obiectul pasiunii și uneori frustrarea de a nu ajunge la el. De, asemenea considerăm că în mediu şcolar timpuriu, tot cărţile tradiţionale sunt mai potrivite pentru că acestea oferă copilului un suport real, concret, care permite stimularea tuturor simţurilor şi care nu se opreşte doar la văz, ca în cazul mijloacelor digitale. Mirosul, atingerea texturii, greutatea cărţii oferă o mai bună cunoaştere şi o mai bună stimulare neurosenzorială.           În concluzie, bibliotecile virtuale sunt la fel ca și lumea în care au apărut: un periplu grăbit prin lumea ideilor, un avantaj poate nemeritat al unei umanități care își pierde treptat timpul, răbdarea și voința.

Tănăsescu Ciprian, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *