Rolul emisiunilor culturale pentru un adolescent

Într-o societate în care se promovează cinismul şi non-valoarea prin intermediul mijloacelor de comunicare , tinerii de azi s-au îndepărtat de cultură, element esenţial în dezvoltarea lor cognitivă, adoptând modalităţi neadecvate  pentru a-şi atinge scopul,dar şi modele de viaţă imorale. De aceea, rolul emisiunilor culturale, este în opinia mea, de a le insufla adolescenţilor preocuparea pentru cultură, îndepărtându-i de programele comerciale, nocive pentru  dezvoltarea lor.

În primul rând, programele de televiziune din societatea contemporană urmăresc numărul de audienţe pentru obţinerea de capital, nu şi calitatatea, substanţa. Mai mult,  acestea promovează incultura aducând în platoul lor oameni dintr-o anumită pătură socială, cu reale probleme profitând de vulnerabilitatea lor.Astfel, adevăratele personalităţi ale istoriei au intrat într-un colţ de umbră, iar emisiunilor culturale le revine misiunea de a reînvia sentimentul naţional şi de a le aduce la cunoştiinţă tinerilor faptele glorioase ale românilor. Un exemplu concludent în acest sens poate fi emisiunea ,,5 minute de istorie” cu Adrian Cioroianu, profesor universitar la Facultatea de Istorie din Bucureşti. Acesta aduce în casele românilor zilnic o parte din istoria României. În cadrul emisiunii, se evidenţiază trecutul şi originile poporului neolatin propunând o altă modalitate de a învăţa istoria faţă de orele obişnuite de la şcoală. Mai mult, individul va descoperi  prin intermediul informaţiilor furnizate, propia identitate şi modele de viaţă din trecutul României, de la care învaţă ce înseamnă patriotismul, dragostea pentru ţară.

 În al doilea rând, adolescenţii nu mai au interes pentru lectură preferând să-şi petreacă timpul liber în faţa  unui telefon sau a unui televizor. Totodată, se remarcă incapacitatea acestora de a-şi exprima punctul de vedere din cauza lipsei îmbogăţirii vocabularului. Astfel,  consider că este necesar să le stârnim apetitul pentru lectură prin intermediul televizorului pentru a-şi dezvolta imaginaţia. De aceea a apărut ,,Cooltura” la Televiziunea Română cu Mirela Nagâţ , care în fiecare zi de marţi aduce în casele spectatorilor, oameni importanţi ai culturii contemporane. Recent a fost invitat celebrul scriitor Mircea Cărtărescu, care şi-a promovat ultima creaţie,,Melancolia”. Aceasta cuprinde trei povestiri ce conturează o singură lume a oniricului şi este dedicată tinerilor. Autorul mărturiseşte, că toţi cititorii se vor regăsi în această carte,  pentru că surprinde condiţia omului în univers.  Prin urmare, tinerii vor descoperi o altă formă a frumuseţii decât cea promovată de mass-media, care se regăseşte în intimitatea noastră, în interiorul nostru.

În concluzie,  emisiunile culturale  au ca scop orientarea tinerilor spre cultură şi de a-i îndepărta  de programele televiziunilor comerciale ce promovează non- valori,  scandaluri, aspect negative ale societăţii. Cultura este un element esenţial al identităţii naţionale, iar pierderea sa va contribui la înstăinarea omului de propia origine preferând să fie captiv într-o lume a superficialităţii şi a imoralităţii.

Ivan Adelina, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *