Rolul examenelor și evaluărilor în viața elevilor

“Un om trebuie să fie destul de mare ca să-și recunoască greșelile, suficient de deștept ca să învețe din ele și indeajuns de tare ca să le îndrepte”-Alphonse Allais

             Sunt de părere că examenele și evaluările au un rol foarte important în viața elevilor, mai exact în formarea lor ca oameni de valoare pentru societate. Rezultatele pe care cu toții le așteptăm de la noi înșine la un anumit moment pot fi datorate și greșelilor făcute care ne consolidează personalitatea și ne aduc mai aproape cu un pas de reușită.

  În primul rând, evaluarea făcută de profesor nu ar trebui interpretată drept “ o notă proastă în catalog” cum o fac mulți elevi, ci ar trebui să echivaleze mai degrabă cu o autoevaluare din care fiecare să își dea seama de greșelile pe care le-a făcut și cel mai important, să învețe cum să le evite pe viitor. Spre exemplu, dintr- lucrare la gramatica limbii române nu ar trebuie să reținem doar faptul că am obținut un rezultat care nu ne satisface pe deplin așteptările, ci să analizăm fiecare greșeală făcută încercând să o înțelegem și să reținem ceea ce era corect, dezvoltându- ne astfel vocabularul dar și modul de a scrie.

             În al doilea rând, un examen ne poate dezvolta, pe lângă abilități practice privitoare la învățătură și abilități personale, cum ar fi controlarea emoțiilor, păstrarea calmului, exerciții de atenție sau realizarea unui program de studiu. În acest sens, un bun exemplu poate fi constituit de simulările examenelor naționale, prin care elevii se pot pregăti atât din punct de vedere intelectual cât și psihic pentru examenele propriu-zise. Tinerii învață cum să-și gestioneze emoțiile dar mai ales timpul alocat rezolvării subiectelor, iar astfel sunt pregătiți pentru evaluările pe care urmează să le susțină.

  În concluzie, examenele si evaluările îi formează pe elevi și îi pregătesc pentru a deveni valori ale societății și modele pentru aceasta.

Pană Bianca, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *