Rolul scrierilor memorialistice în înțelegerea specificului unei perioade

Scrierile memorialistice au rol distinctiv față de toate celelalte scrieri cu caracter de amintire,aceste scrieri memorialistice constituie baza, esența unor fapte și trăiri sau locuri pe care le desăvarșești prin scris ca bază spre rememorarea acestora ca amintiri din trecut și recrearea spațiilor istorice.

În opinia mea,scrierile memorialistice sunt scrieri bazate pe memorii, fiind alcătuite din relatarea unor experiențe verosimile și nepătate de influențe, evenimente sau fapte ale unor oameni, pe baza amintirilor.

În primul rând, cunoaștem în literatura română scrieri memorialistice, care ne-au lăsat o mulțime de informații despre o perioadă care sigur ar fi căzut în uitare fără aceste scrieri.Fiind o îmbinare dintre fapte exacte și talentul de a povesti, scrierile memorialistice pot transmite informații despre o anumită epocă culturală.

În al doilea rând, scrierile memorialistice ne ajută să înțelegem o perioadă de timp la care nu mai putem fi martori și pe care nu o mai putem cunoaște decât din informațiile scrise pe care le avem. Aceste redactări de tip memorialist au ca scop principal recrearea unor spatii istorie sau a unei epoci, actiunile si locurile find relatate in mare parte in detaliu, conținutul fiind structurat și plasat in trecut reprezentand un  caracter predispus retrăirii interioare prin citire si transpunere imaginativa.

În concluzie, suma tuturor scrierilor reprezintă o valoare de neestimat asupra societății umane prezente, tot ceea ce deținem astăzi în literatură se datorează definitivării unor aspecte in trecut,astfel scrierile memorialiste sunt importante deoarece creează un contur aspra prezentului si viitorului.

Cernea Andreea, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *