Rolul sincerității în relațiile interumane

Se spune că „Sinceritatea nu înseamnă a spune tot ce gândești, ci a gândi tot ce spui.” Ca urmare, sinceritatea este un atribut, o calitate a unui om pe care se clădesc relațiile dintre oameni. Aceasta nu constă în a nu minți, ci în a spune adevărul legat de un anumit subiect la un moment dat. În opinia mea, sinceritatea poate avea atât rezultate pozitive, fiind apreciați pentru faptul că suntem sinceri, dar și negative, deoarece unele persoane se simt deranjate, insultate sau atacate de anumite păreri sincere.

            Pe de o parte, sinceritatea poate avea consecințe pozitive, deoarece crește nivelul de respect și apreciere al unei persoane. Astfel, o persoană sinceră este mult mai apreciată și credibilă față de o persoană care evită a-și comunica gândurile. Sinceritatea este un atribut al unei comunicări mai eficiente, fiind un factor esențial în clădirea unei relații, fie ea de prietenie, de cuplu sau de cooperare la locul de muncă. Spre exemplu, o relație de cuplu este bazată pe comunicarea dintre parteneri și pe sinceritatea pe care aceștia și-o împărtășesc. Pentru a putea rezolva divergențele sau situațiile deranjante, tensionate, care pot apărea pe parcursul relației este nevoie de a-și exprima ideile cu sinceritate pentru ca soluția să fie eficientă și progresivă, pentru a se putea cunoaște nevoile fiecăruia, scopul relației de cuplu fiind evoluția. Așadar, sinceritatea are rolul de a menține relațiile, crescând nivelul de respect și de înțelegere dintre parteneri.

            Pe de altă parte, sinceritatea poate avea consecințe negative, deoarece unele persoane se pot simți vizate, deranjate, insultate sau atacate de anumite păreri sincere ale altora. Astfel, uneori părerile sincere pot provoca un deranj emoțional persoanelor cărora sunt adresate, acestea nefiind capabile să le accepte ca atare. O părere sinceră, dar dură în legătură cu o persoană poate să jignească și să producă neplăceri. Spre exemplu, în ceea ce privește aspectul fizic al unei persoane, părerile sincere, dure pot duce la descurajarea acesteia. Ele pot provoca un deranj emoțional, astfel ajungându-se la bullyingul în școli, care poate avea consecințe grave precum scăderea încrederii de sine. Aceste păreri pot fi sincere, dar și subiective, bazate pe frustrările altora. Așadar, uneori sinceritatea exagerată poate duce la dispute, iar în acest caz nu mai este o calitate, ci devine un defect. În concluzie, sinceritatea este esențială în relațiile interumane, deoarece majoritatea oamenilor preferă să audă adevărul pentru a putea progresa, evolua, chiar dacă în unele cazuri este incomod, deoarece părerile sincere pot fi dure și nerespectabile.

Mihai Iuliana, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *