Stima de sine

Stima de sine reprezintă modul în care ne evaluăm pe noi înşine în raport cu propriile aşteptări şi cu ceilalţi şi este direct proporţională cu conştientizarea valorii noastre. Fiecare fiinţă umană este unică şi are o valoare care merită să fie respectată.

Consider că valoarea unei fiinţe umane este dată de suma comportamentelor, acţiunilor şi potenţialităţilor sale trecute, prezente şi viitoare. Napoleon Hill vorbea despre cele şase temeri fundamentale care stau în calea încrederii în sine: frica de sărăcie , de bătrâneţe, de critici, de pierdere a iubirii cuiva, de boală şi de moarte. Oricare dintre aceste frici este capabilă de a paraliza total încrederea în propria persoană astfel că este indicat să ne confruntăm frica , să o înţelegem, să o dizolvăm.

În primul rând, sentimentul de încredere anticipează apariţia stimei de sine. Individul trebuie ca mai întâi să simtă şi să trăiască realmente pentru a căpăta disponibilitatea de a înţelege că are motive de a-şi hrăni stima de sine. Cunoaşterea de sine, sentimentul de apartenenţă şi sentimentul de competenţă pot fi stimulate în fiecare stadiu de dezvoltare, în fiecare perioadă a vieţii, prin atitudini educative adecvate şi prin mijloace concrete.O stimă de sine scăzută aduce adesea convingeri negative, de bază, profund formate despre sine şi despre ce fel de persoane sunt. Spre exemplu, o persoană cu stimă de sine scăzută probabil că spune foarte multe lucruri negative despre sine , îşi judecă acţiunile , abilităţile. Totodata s-ar putea să se îndoiască de propria persoană, să se învinovăţească atunci când lucrurile merg prost.

În al doilea rând, când stima de sine este ridicată, individul nu încetează să creadă că merită să reuşească. Este vorba despre o atitudine care atrage succesul, care confirmă încrederea. Când stima de sine este scăzută, persoana riscă să-şi abandoneze proiectele din cauza lipsei de tenacitate, fiindcă ea nu posedă suficientă forţă pentru a atinge reuşita. Lipsa de perseverenţă este adesea responsabilă de eşecuri şi duce la lipsa de încredere. Astfel, o asemenea persoană se mulţumeşte cu puţin, nu se stăduieşte, nu-şi face planuri, trăieşte ’’de azi, pe mâine ’’.

Aşadar, stima de sine este recunoaşterea sentimentului de încredere. Atunci când vorbim despre încredere este obligatoriu să discutăm despre două subiecte care o influenţează decisiv: nevoia de o viziune şi  eliminarea fricilor fundamentale care ne stau în calea succesului.

Tudor Violeta, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *