Text argumentativ-numărul 14

        Din punctul meu de vedere, o librărie de succes însumează mai multe criterii, de la cărți din domenii diverse, aspectul exterior, armonia interioară și rafturile impunătoare ce par a fi un podium pentru bestsellers, librarul este cartea de vizită oferită celor ce pășesc în acest univers.

        În primul rând, nu de puține ori am fost pusă în fața unei grămezi de cărți și întrebată:,, pe care o dorești? Ce cauți mai exact? Ce gen?’’, iar răspunsul meu a fost mereu același:,, îmi doresc ceva captivant cu tema de actualitate, cu sensuri conotative care își găsesc exemplificări contemporane. Vreau o lectură cu morală, de care să îmi aduc aminte cu drag și peste ani”. În astfel de momente, profesionalismul librarului își spune cuvântul, acesta reușind să sugereze o lectura care să îndeplinească toate condițiile. Librarul are mai multe scopuri:să își vândă materialele, să își onoreze clienții și să țină  vie magia cărților. Cu cât dă dovadă de mai mult profesionalism, cu atât succesul e mai mare. Cei necunoscători sau neinițiați în universul cărților sunt cei care se bucură cel mai mult de acest atuu al librarului, ei se lăsa învăluiți de intriga pe care acesta o creează, în final plecând cu sacoșele încărcate.

       În al doilea rând, într-un peisaj nemărginit, plin de cărți și obiecte de papetărie, cu un impregnant miros de vanilie, iar uneori de lavandă, este nevoie de o harta pentru a putea vizită toate obiectivele oferite de această ramă, iar librarul este cel ce te poartă de-a lungul acestui coridor spre cunoaștere. Prin atitudinea pe care o manifestă, tonul și patosul cu care își prezintă materialele, acesta își asigura o portiță spre posibili noi clienți. În căutarea unui spațiu atemporal, unde orele nu își fac simțită trecerea, cumpărătorii resimt copilăria, iar librarul de succes devine naratorul unei noi escapade.

       În concluzie, modul de prezentare și ambianța create de librar prin profesionalismul pe care îl exercită, pun bazele unei librării distincte ce va rămâne de actualitate pentru multe generații.

Mihai Maria Luiza

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *