Un bilet spre inedit

De: Alexandra Marinescu, clasa a IX-a A

           Lois Lowry este o scriitoare americană și este cunoscută pentru volumele „Darul lui Jonas”, „Făuritoarea de albastru” și „Numără stelele” cu care a câștigat premii precum „Medalia Newbery”, „National Jewish Book Award”, „Golden Kite”, iar în 2012, „Darul lui Jonas” a fost nominalizat pentru cea mai bună carte în cadrul premiilor „Teen Choice”.

            În notele de subsol prezintă câteva evenimente din viața ei care au determinat-o să scrie această carte. Autoarea a crescut într-un cartier din Tokio, care era replica în miniatură a unui stat american.

            „Darul lui Jonas” este un roman al devenirii ce urmărește un conflict continuu între alegerea de a fi în armonie cu societatea, plăcut și integrat sau alegerea de a fi unic, diferit, capabil de a face singur alegeri. Lois Lowry creează o voce interioară ce persistă de-a lungul lecturii în mintea cititorului, adresându-i întrebarea ipotetică “ce ai face dacă ai avea puterea de a-ți selecta amintirile”, iar răspunsul ne lasă să îl găsim singuri, abia la sfârșitul lecturii. Realitatea tangibilă construită între filele romanului pare a fi de sticlă, prea fragilă, susținută de minciunile comunității ce fură de la oameni amintirile, dar și istoria. În această lume distopică, nu există forme de relief, familii, sentimente, prietenii, culori, totul este unitar, iar viața unui om este aranjată într-un tipar și organizată de marea putere a comunității.

            Personajul principal al cărții este Jonas, o fire curioasă ce trăiește într-o comunitate idilică și liniștită. Destinul fiecărei persoane este conturat de la vârsta fragedă de 12 ani, iar Jonas pare să fie ales pentru un drum complex, următorul “primitor al memoriei”. Acesta are rolul de a înmagazina toate amintirile oamenilor de secole întregi, lipsindu-i totodată de orice strop de sentimentalism: bucurie, furie, curiozitate, tristețe. Trecutul nu există, iar viitorul este dinainte stabilit, fiecare decizie fiind bine pusă la punct. Fiecare persoană știe cu cine va forma o familie, ce sex va avea copilul, ce job vor avea și în ce zi se vor pensiona.

            Romanul este încadrat în secțiunea young adult, povestea este structurată în capitole, iar coperta este una metaforică. Lecturarea cărții m-a ajutat să apreciez lucrurile simple, precum un cer senin plin de stele sau mirosul ierbii de smarald din curtea bunicilor. Are un mesaj profund despre apreciere și drepturile omului, despre libertate și puterea de a-ți face propriile alegeri. Pe primele pagini ale volumului apare notația “Pentru toți copiii cărora le încredințăm viitorul”, un elogiu adus generațiilor tinere.  Volumul a fost inclus de Asociația Bibliotecilor Americane pe lista “celor mai bune cărți pentru adolescenți din toate timpurile”. New York Times afirmă “Roman puternic și provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranță generații de tineri să citească și să gândească”.

            Puncte tari: lectura are scopul de a-i face pe tineri conștienți de importanța unicității și puterea pe care alegerile o au într-o societate, trage totodată și un semnal de alarmă, înfățisând un dualism între alegerile greșite și cele corecte.

          Puncte slabe: relatarea faptelor se face în mod obiectiv, un impact mai mare asupra cititorilor consider că ar fi avut dacă acțiunea era prezentată prin ochii lui Jonas și filtrată prin sentimentele acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *