Un jurnal al generațiilor

De: Carcadia Elena-Amalia, clasa a IX-a A

“Casa spiritelor” scrisă de Isabel Allende și aparută la editura Humanitas este o carte de actualitate care prezintă una dintre cele mai seducătoare povești născute la granița secolului XXI. Romanul a fost distins cu numeroase premii literare și ecranizat în 1993. Este o scrisoare de dragoste trimisă de Isabel bunicului ei, născându-se de aici saga familiei Trueba caracterizată de politică, mit și splendoare. ”Pe 8 Ianuarie 1981, pe când mă aflam în Venezuela, am primit un telefon care mă anunță că bunicul meu iubit era pe moarte. Am început să-i scriu o scrisoare, iar acea scrisoare s-a preschimbat în primul meu roman “Casa spiritelor”, apărut în 1982”.

Romanul are o acțiune întinsă pe durata a aproape șaptezeci de ani, prezentând destinul mai multor generații, poveștile lor de iubire, credință, spirite, răzbunare și speranță, dar și elemente supranaturale care întăresc dramatismul fără a afecta credibilitatea.

            Clara, care la început este un copil înzestrat cu puteri supranaturale, devine femeia plină de înțelepciune, având puteri de clarvăzătoare, și, tocmai din acest motiv romanul este prezentat din perspectiva mai multor personaje.

            Aceasta carte abordează mai multe teme: lupta claselor sociale din Chile, lupta dintre generații, tema dragostei. Esteban este personajul pe care îl veți întâlni pe tot parcursul cărții, fiind cel care ghidează inconștient destinul personajelor. Este un politician dur, iar dragostea față de soția lui Clara și nepoata Alba sunt singurele sentimente care îl umanizeaza. Toate aceste evenimente sunt scrise de Clara în jurnalul ei “Bunica a scris timp de cinzeci de ani în caietele ei de povestit viața. Clara le-a scris pentru a-mi servi mie acum, ca să salvez toate aceste lucruri din trecut și să pot supraviețui propriei mele spaime.” Despre ce spaimă se vorbește în citat trebuie să descoperiți în carte.            

          Cartea oferă o lectură complexă, cu un sfârșit care diferă de la un cititor la altul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *