Un viitor apropiat?

De: Vlad Voicu, clasa a IX-a A

“Eu, Robotul” este o carte scrisă de Isaac Asimov, un scriitor SF rus, probabil cel mai apreciat în acest gen de literatură. În această carte se descrie un viitor apropiat în care roboții sunt folosiți drept muncitori de către oameni pe planete îndepărtate. Conflictul se naște atunci când se începe uzul acestora pe planeta Pământ.

            Sub învelișul de roman SF se ascunde de fapt o realitate apropiată. Aceea că “cei de sus” controlează planeta, industria alimentară și energetică, controlând astfel masa populației. Această problemă este adresată în roman prin construirea a patru roboți avansați ce gestionează industriile precizate. Romanul se încheie în acest punct, lăsând o notă negativă citiorului, anticipând parcă un mare necaz.

            Astfel ideile regăsite în text, deși SF, nu se depărtează prea mult de realitatea noastră, tehnologiile prezentate chiar fiind plauzibile în viitorul apropiat. Pe lângă acestea, personajele complexe dinamizezaza textul, neezitanda a lua o pauză de la lumea științifică pentru a schița acțiuni normale, de zi de zi.  “Roșcovanul își aprinde gânditor o țigară”.

           Pot spune într-adevăr că la început nu i-am acordat prea multe șanse romanului nefiind un adept al  SF, însă pe parcurs acțiunea intensă și povestea captivantă m-au atras în frumoasa lume a romanului, lasandu-mă gânditor la final cu fine note apocaliptice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *