Utilitatea vizionarii spectacolelor de teatru pentru adolescenti

Teatrul este un promotor al ideilor marilor dramaturgi, care au transpus pe scenă trăiri, sentimente , dar și concepte valoroase. În opinia mea, teatrul are un rol covârșitor în formarea personalității unui adolescent. Acesta își poate mări încrederea în sine și să își creeze un caracter și o personalitate puternice.

În primul rând, evoluția noastră ca oameni nu se poate realiza decât prin schimbarea unor tipare vechi de gândire și modelare, în final rezultând un comportament exemplar. Tinerii sunt cei mai vulnerabili atunci când este vorba despre preluarea unor modele neadecvate, dar specifice societății contemporane. De aceea, în școli ar trebui inițiate campanii de promovare a teatrului și a artei în general, iar cei cu înclinația spre această ramură ar putea fi încurajați să ia parte teatrului. Pentru tinerii receptivi și pasionați de această formă de exprimare, contactul cu marile personalități ale teatrului românesc le poate influența decisiv modul de gândire. Personal, am fost marcată de întâlnirea cu Florin Zamfirescu, actor care a reușit să imi schimbe percepția asupra lumii, în urma unui dialog purtat la finalul unei piese de teatru.

În al doilea rând, spectacolele sunt bazate pe opere cunoscute. Astfel, un adolescent poate parcurge cu ușurință o operă literară, dinamica și gesturile actorilor captându-i atenția pe deplin. Totodată acestea ajută la înțelegerea mesajului pe care un autor a vrut să îl transmită prin scrierile sale. Un experiment făcut de cercetătorii americani a arătat faptul că un procent de 75% din adolescenți preferă să vadă o piesă de teatru în schimbul lecturării unei cărți, deoarece tinerii contemporani reprezintă garanția care caută să minimizeze orice efort și să caute scurtături în toate acțiunile lor. Prin urmare, o bună cale de a minimiza efortul de a citi este reprezentat de piesele de teatru.

În concluzie, teatrul este indispensabil în viața tinerilor, avand in vedere că arta reprezintă una dintre principalele modalități prin intermediul căreia reușim întotdeauna să evadăm din cotidian, dar mai important, ea ne ajută să ne conturăm și o personalitate puternică de-a lungul vremii.

Bratu Andreea, clasa a XII-a E

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *