Valea suferințelor

De: Diaconu Miruna, clasa a IX-a A

Deși necesită puțin mai mult timp să-i deslușești tainele, romanul ascunde multe mistere care includ familia , dragostea și prietenia. Bineînțeles că fiecare din ele cu calitățile și defectele lor. ,,La răsărit de Eden” este cea mai reușită creație a lui John Steinbeck  , pentru aceasta primind și un premiu Nobel pentru literatură în anul 1962.Ceea ce face  romanul de față atât de strălucit este combinația ideală și reușită de acțiune intre personaje având în spate istorii captivante cu multitudine de simboluri, de multe ori cu referire la Biblie , care surprind cu înțelesul lor.

Sunt multe de spus despre această carte și, cu siguranță, fiecare cititor îi va descoperi noi sensuri . Cei însetați de dragoste vor afla că fără dragoste nu ne putem numi oameni, iar cei înclinați spre credință vor descoperi încă o dată că fără chin nu există mântuire. Am regăsit una dintre temele familiei – invidia frățească, dorința de a dovedi ceva părinților, în acest caz tatălui. De asemenea, romanul ascunde și tema dragostei, dar nu orice dragostea, ci aceea care te orbește atât de rău încât numai o întâmplare tragică te poate scoate din șoc. Spre exemplu, un glonț în umăr.

 Scriitorul, la propriu, ne face cunoștință cu povestea fraților Charles și Adam Trask, iar mai apoi cu a gemenilor Cal și Aron Trask, fiii lui Adam. Tatăl primilor doi frați  își arată iubirea pentru cei doi în moduri diferite .  Charles care era un copil dur, aspru, avid de a fi primul în orice, dar care-i purta o mare afecțiune tatălui era invidios pe Adam  cel blând, cel aspru instruit pentru război, victima fratelui în duelul pentru dragostea părintească. În viața lor apare Cathy , care va deveni soția lui Adam și îi va da cu totul viața peste cap , ea fiind și mama celorlalți frați . Ca în orice viață , apar și persoanele care mențin un echilibru între trăirile greu de suportat , acestea sunt Lee și Sam Hamilton .

Chiar dacă poate este greu de crezut , acest roman are în prim plan o viață în care nu ți-ai dori să trăiești , deoarece oricine ar vrea să fie departe de probleme și de suferință. Însă chiar acesta este unul din punctele culminante pe care le atinge opera , conflictul dintre bine și rău întotdeauna va fi finalizat cu victoria binelui . Acesta este motivul principal care face ca toți cititorii să fie curioși de ceea ce se va întâmplă pe fiecare pagină a cărții.

Cred că , romanul  ,,La răsărit de Eden” ne face să vedem o altfel de lume , o lume în care dorințele îți aduc doar dezamăgiri binemeritate , dar și una în care ai prefera să trăiești ascuns de unele adevăruri .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *